Povratak

Agresivna nimfa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupio sam prvu nimfu prije dvije godine, želio sam ženku, ali nakon mitarenja ispalo je da se radi o mužjaku. Ispočetka je bio agresivan i mislio sam da se još nije naviknuo na novi dom. Pošto me često nema doma, nakon otprilike pola godine odlučio sam kupiti drugu nimfu kako bi si radile društvo. No, opet pogreška - želio sam ženku, a nakon mitarenja - opet mužjak, mada su me u oba slučaja prodavačice uvjeravale da su ženke. Agresivno ponašanje prve nimfe se i dalje nastavilo, samo što sada vrši agresiju nad drugom nimfom. Kada ih odvojim, vrišti. Zanima me postoji li kakvo rješenje za ovaj problem?

Hvala, Luka

O: Agresivnost u nimfi nije rijetka pojava, a najčešće se ispoljuje grizenjem.

Prema avijarnim bihevioristima, ne postoji ptica koja je po prirodi agresivna i zlobna, već uvijek postoji razlog za takvo ponašanje.

Nervoza, teritorijalnost i agresivnost uslijed hormonalnog disbalansa jedini su instinktivni oblici agresivnog ponašanja u ptica, no i za takva ponašanja postoji uzrok: nervoza se obično javlja kod prekomjerne aktivnosti i/ili umora kod boravka van krletke; uslijed pregrube igre ili ukoliko nema dovoljno odmora i sna tijekom noći (10-12 sati). Zatim, ptica koja se ne osjeća dobro bilo uslijed nedostatne ishrane ili fizičke bolesti također je nervoznija, a isto je slučaj i sa onim jedinkama kojima nije osiguran mir od strane vlasnika tijekom hranjenja, igranja ili spavanja. Sljedeće, teritorijalnost je prirodna za svaku nimfu u prirodi gdje se svakodnevno brane od predatora, štite i brane svoje gnijezdo i potomke. Stoga, dozu teritorijalnosti zadržavaju i držanjem u zatočeništvu kada agresivno brane i čuvaju svojeg partnera, krletku, igračke, hranu i bilo što u što su zainteresirani, a iskazuju to na jedini mogući način: da uljeza grizu.

Više o ovom problemu i rješavanju istog pisala sam u odgovoru naslovljenom Nimfa grize - kako je pripitomiti?

Osim navedenoga, moram spomenuti kako se sa ovakvim nimfama koje su prekomjerno vezane uz krletku preporuča raditi nježno i postepeno, vadeći ih češće tijekom dana van krletke na kraća vremenska razdoblja. Naime, u suprotnome se s vremenom razvija kričanje i čupanje perja kao vidovi nepoželjnog ponašanja. Na žalost, strpljenje i mnogo vremena je potrebno da se u takvih ptica ponovno izgradi povjerenje.

Kao pomoć u ubrzavanju procesa pripitomljavanja, mogu preporučiti dodatak prehrani od Canine Petvital Bachovu cvjetnu mješavinu br. 3 Agresivnost. Radi se o biološkom dodatku prehrani za kućne ljubimce kao pomoć kod agresivnog ponašanja u obliku globula koji se daju u vodi ili hrani u akutnim slučajevima tijekom 1 tjedna 2-3 puta dnevno po oko 2-3 globula s obzirom na veličine kućnih ljubimaca. Kod kroničnih se slučajeva daje ista doza kroz 1 mjesec, ali 1-2 puta dnevno.

Također, kako ste naveli da se dvije ptice ne slažu dobro u istom kavezu, iako slove kao vrlo društvene ptice, važno je imati na umu da i nimfe, kao i svako drugo živo biće, imaju svoj karakter koji se može ispoljiti na različite načine u različitim situacijama. Stoga, ukoliko se pojave problemi u vidu međusobne agresije, svakako ćete ih morati držati razdvojene.

Vezano pak uz spol Vaših ljubimaca, iskreno mi je žao što nisu prema Vašim očekivanjima. O razlikovanju među spolovima nimfi pisao je kolega Dino Karakaš, dr. vet. med. naslovljenom Određivanje spola nimfe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr