Povratak

Agresivni aleksandar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Lijepo molim savjet kako postupati sa agresivnim Aleksandrom? Naime, već godinu dana imamo malog Aleksandra kojemu je bilo oko 8 mjeseci kada smo ga kupili. U početku je bio jako plašljiv, i iako je hranu uzimao iz ruke, nikad se nije u potpunosti navikao na ruku i nije ga moguće dodirnuti. Sad ne bježi od ruke, već grize. Vrlo brzo je naučio zviždati i izgovarati nekoliko riječi. Svaki dan puštamo ga bar na sat vremena, naveče ga pokrivamo kavez. Vrlo je opasan jer ponekad se dogodi da stoji na ramenu i bez ikakvog razloga ugrize za obraz ili vrat. Najgore je što ne postoje nikakvi znakovi upozorenja da bi do ugriza ili napada moglo doći. Agresivnost je vrlo izražena i stavom i ljutitim zvukovima.

Posebno je zanimljivo da od svih nas u kući (ima nas petero), ptica ne grize jedino mog supruga. Naprotiv, on ju može dirati, gladiti, uhvatiti u ruku i ptica mu to ne zamjera. (Ironija je u tome da on jedini nije želio pticu u kući!). Budući da bi sad već trebao se oko vrata pojaviti tamni prsten koji nije posebno izražen kod naše ptice, mislim da se radi o ženki. Od neobičnih ponašanja, možda bi trebalo spomenuti samo da se često češka oko kljuna, kao da ju stalno nešto svrbi. Molim savjet kako postupiti u ovom slučaju jer iako nam je ptica draga, nikom nije drago kad dobije neželjeni "pearcing" na obrazu.
Hvala, Irena

O: Kod rješavanja ovakvog problema trebamo imati na umu kako se većina papiga ne može smatrati domesticiranim kućnim ljubimcima. S iznimkom tigrica i nimfi, većina je ostalih papiga tek unazad nekoliko generacija uzeta od svojih divljih predaka iz prirode. Ovo znači da kod Vaše papige prevladavaju prirodni instinkti. Ako sagledate problem na taj način, razviti ćete bolju komunikaciju sa Vašom pticom i imati mnogo manje bolnih ugriza.

U gotovo svim slučajevima nepoželjnog grizenja, postoje upozoravajući signali. Cilj je naučiti kako prepoznati te signale prije nego ptica krene kljunom prema Vama. Ponekad su ovi signali toliko suptilni a ponekad tako očiti. Također, grizenje ne znači uvijek da je ptica ljuta ili zlobna već jednostavno previše uzbuđena pa ne može kontrolirati svoje osjećaje.

Prije svega, pticama koje pokazuju agresivno ponašanje ne smije se dozvoliti da nam sjede na ramenu kako nas ne bi ozbiljnije ozlijedile. Kada ćete krenuti u ispravljanje nepoželjnog ponašanja, zastanite i razmislite što ste oboje radili što je prethodilo ugrizu. Možda je to bio jednostavan način pokušaja komuniciranja sa Vama, ili ste se zanijeli u zabavi sa pticom što ju je uzbudilo, ... Pokušajte promatrati svoju pticu kako biste uočili neke osnovne uzorke ponašanja i iskoristili ih u sprječavanju nepoželjnog grizenja.

Također, imajte na umu kako ovakvo grizenje može jednostavno značiti izražavanje osjećaja kontaktom kljuna sa Vašim tijelom. Nepoželjnom grizenju moglo je prethoditi naglo odmicanje kada se ptica približila kljunom vratu.

Pokušajte se kontrolirati ako se grizenje ponovno dogodi i ne ispuštati jaki glas (neka isto pokušaju i Vaši ukućani). Ako Vas boli, pokušajte je nježno i mirno otpustiti sa sebe jer izražavanje boli i ljutnje može upravo načiniti suprotno - potaknuti takvo ponašanje.

Najvažnije je ovakvo griženje ne shvatiti osobno, ostanite mirni u postizanju otkrivanja što potiče takvo ponašanje kako bi ga prekinuli zauvijek. Papige su veliki empati pa je često ovo način reakcije na Vašu nervozu ili bol. Stoga, budite smireni i strpljivi sa Vašom ljubimicom.

Moram napomenuti kako na ponašnaje papige znatan utjecaj ima i zdravstveno stanje ptice. Kako ste primijetili neprestano češanje u Vaše ljubimice, ispravljanje nepoželjnog ponašanja započnite pregledom u veterinarskoj ambulanti kako bi se isključio medicinski uzrok.

Preporučila bih Vam Ambulantu za kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u pogrešno vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410.

O pripitomljavanju ovih prelijepih ptica pisala sam već ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr