Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mogu omogućiti jednoj amazoni idealne uvjete, osim što me dnevno nema doma od pola 9 pa do pola 7, zbog posla. Može li se u takvim uvjetima držati amazonu i ako ne, možete li mi preporučiti neku srednju ili veću papigu s kojom bi se tako moglo. Ujutro i navečer mogu s njom raditi po sat vremena. Ponavljam, gajbu mogu staviti najveću ferplastovu za velike ptice i opremiti je svim potrebnim. Jako volim papige a do sada nisam ih držao jer su mi ukućani bili alergični na perje. 
Unaprijed zahvaljujem,
Paulo

O: Plavočela amazona (Amazona aestiva) je jedna od najčešćih vrsta velikih papiga koje se drže kao kućni ljubimci.

Potječe iz Južne Amerike (područje Brazila, Bolivije, Paragvaja i sjeverne Argentine). Životni vijek im je oko 50 godina. Kao i ostale Amazone, karakterizira ih zaigranost, izrazito visoki stupanj inteligencije i mogućnost savladavanja opsežnog vokabulara.

Ove se papige izrazito vežu za svog vlasnika, zahtjevaju dosta brige i pažnje, a ukoliko ih zanemarujete mogu promijeniti ponašanje, pa čak i postati agresivne. Agresivnost je češća kod mužjaka, naročito u periodu parenja.

Kako bi se prevenirale potencijalne loše osobine (destruktivno ponašanje, agresija ili dosada), treba im posvetiti dosta vremena i poticati ih na učenje, kako bi "iskoristili" njihovu inteligenciju.

Plavočele amazone možete naučiti govoriti, oponašati zvukove, ali i izvoditi različite trikove. Obožavaju se igrati, pa im u kavez obavezno trebate staviti različite igračke, ljestve ili prečke po kojima će se penjati.

Budući se radi o izrazito inteligentnim pticama, zahtjevaju mnogo više od vlasnika nego npr. pas ili mačka. Ove papige nisu za neiskusne vlasnike!

Iako imate mogućnost nabaviti jednu ovakvu papigu, mislim da je dva sata dnevno koje biste joj mogli posvetiti apsolutno premalo vremena. Osim toga, shvatila sam da bi Vam to bila prva ptica, stoga bi možda bolje bilo da za početak krenete s tigricom, jer ne traže toliko vremena (dovoljno im je u kavez staviti ogledalo s kojim će se ''družiti'' dok Vas nema), a i Vi ćete uz nju steći iskustvo u držanju papiga. Nakon tigrice možete pokušati s nimfom, a tek tada nabaviti veliku papigu i suočiti se s izazovom suživota s ovim predivnim ljubimcima.

OZNAKE: