Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Čula sam da ara papige mogu živjeti i do preko 95 godina. Možete li mi napisati nešto o ovim predivnim pticama? Hvala, Matea

O: U skupini ptica, red papiga zauzima važno mjesto. Ovaj red se sastoji od 350 vrsta i otprilike 850 podvrsta.

Na svijetu postoji više vrsta ara npr. modrožuta ara, zelenokrila ara, ara nobilis, hijacitna ara, patuljasta ara,... Are su vrsta papiga koja potječe iz južne ili srednje Amerike.

Pri spomenu are, najčešće se misli na modrožutu aru. Naime, ova papiga ima žuta prsa i trbuh, dok su joj leđa i krila plava. Karakterizira ju i veliki crni kljun te plavi podrepak. Ovaj ljubimac može narasti i preko 86 cm, a težina i preko 1,5 kg. Raspon krila ovog ljubimca kreće se od 120-140 cm.

Modrožuta ara, kao i druge vrste ara,  su česti i veoma zahvalni ljubimci. Za njihovo držanje, potrebno je osigurati prostranu volijeru, u kojoj se može nesmetano kretati. Lako se pripitomi i ima veliki raspon oponašanja riječi. Optimalna temperatura se kreće u granicama optimalne sobne temperature. Ove papige se vole kupati tijekom cijele godine.

Hrana za ove velike ljubimce se sastoji od sjemenki za velike papige uz puno badema, kikirikija i oraha, vitamina i minerala te voća, koje u prehrani mora činiti 30%. Smatra se da se životni vijek kreće oko 70 godina, iako od tog pravila postoje mnogi izuzeci.

OZNAKE: