Povratak

Ara i uzgoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Sutra mi dolazi papiga ara i 3 jaja. Recite mi sve što moram znati o njoj i kako s jajima da se izlegnu?

Hvala i lijepi pozdrav,

Andrija


O: Općenito o papigi ari pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Prvo što novi vlasnik mora znati je da se are glasaju iznimno glasnim krikom koje može smetati susjedima pa su pogodnije za kuću, a ne za stan. Pripitome se dosta brzo i u stabilnim obiteljima postanu pravi članovi obitelji.

Inteligentne su i druželjubive , mogu se naviknuti i na ostale kućne ljubimce. Znaju biti zlopamtila i ljubomorne na druge kućne ljubimce. Nauče 30-40 riječi.

Volijera za uzgoj mora biti dugačka 2-3m, široka i visoka 3 m. Najbolji su rezultati postignuti u unutarnjim volijerama u kojima se uz pomoć stakla (staklenik) ili klima uređaja, simulira tropsko stanište s izrazito velikom vlažnošću. Treba im ponuditi par gnijezda za odabir. Gnijezdo izrađeno od natrulog starog trupca kod velikih vrsta treba biti promjera 70 cm, a visine 100-150cm. Patuljaste vrste trebaju dimenzije promjera 30-40 cm, a visinu 60-80 cm. Stelja treba biti debela 20cm, a izrađena od mješavine lišća, mahovine, strugotina i piljevine.

Ženke većih vrsta snesu dva, ponekad tri jaja Mladi se izlegnu za 26-27 dana, a izlijeću iz gnijezda nakon 60-70 dana. Roditelji ih hrane i čuvaju još mjesec do dva.

Izrazito obilna i raznovrsna prehrana s obiljem dodataka potrebna je uzgojnoj ptici cijele godine.

Are su nerijetko loši roditelji te napuštaju jaja i netom izležene mlade pa treba imati inkubator i pribor za ručno othranjivanje mladih papiga.

Savjetujem Vam da kontaktirate stručnjaka-uzgajivača koji će Vas moći još detaljnije uputiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr