Povratak

Australska zebica i lijeganje jaja / Briga i higijena gnijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb   


P:
Zebice su mi izlegle mlade i već su počele same jesti. Zanima me što da radim sa starim gnijezdom ono je zatvorenog tipa 10x10 i one su iznutra sa svih strana ljepo to obložile kao u prirodi, ali su od mladunaca izmet isto ugradile u gnjezdo da li da to vadim pa da prave novo ili da ostavim tako?  Hvala. Mirko.

O:
Australske zebice porijeklom su iz Australije, veličine 10 cm, žive 10-15 godina. Razlika mužjaka i ženke je u tome što mužjak ima kitnjasto perje ispod krila, smeđe perje sa bijelim točkicama na krilima i crvene obraze. Za držanje se preporuča krletka minimalnih dimenzija 60x40x40 cm sa ne preširokim rešetkama. Pošto spavaju u gnijezdu obavezno im treba staviti i po dva gnijezda, jedno za gniježđenje i jedno za odmaranje. Hrane se mješavinom sjemenki za zebe ili ptice egzote, špinatom, listovima maslačka, naribanom mrkvom i krastavcima, jabukama, bananama, tvrdo kuhanim žumanjkom i obavezno im ponuditi sipinu kost. Spolno su zrele sa 4 mjeseca, ali ih se ne preporuča pariti sve do 9 mjeseci starosti dok se potpuno ne razviju. Ženka sjedi na jajima 12-14 dana, izleže se prosječno 5 mladih, legu 4 puta godišnje.

Mladi za 14 dana izlaze iz gnijezda, nakon 3-4 tjedna počinju samostalno jesti.
Gnijezdo čini drvena kučica 10x10x10 cm. potrebno ih je opskrbiti suhim travkama, sitnim grančicama i sijenom za gnijezdo. Ako je ženka u izvanrednoj kondiciji lijegat će jaja neovisno o mužjaku. Tada je potrebno postupno netom izliježena jaja maknuti iz gnijezda.
S obzirom da gnijezdo koriste za spavanje tj. i kada ne leže na jajima su u njemu, svakako dobro očistite gnijezdo od prethodnog legla i izmeta i ponudite im uvijek svježe grančice i travke da si mogu složiti gnijezdo. Za detaljnu dezinfekciju preporučam Canina Capha des Clean sprej, koji čisti, dezinficira i uništava sve nametnike i mikroorganizme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr