Povratak

Bijelo zamućenje na oku rozenkolisa - katarakta / Prilagodba ptice na sljepoću

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Posjedujem papigicu rozenkolis već oko 15 godina. Unatrag mjesec dana sam uočio da mu je lijevo oko izgubilo boju, skoro potpuno je bijelo, a mislim da na njega ne vidi. Drugo oko je u redu. Molim vas za mišljenje i savjet.
Zahvalan,
Krešimir

O: Normalno je leća oka kod svih životinja prozirna i bezbojna. Kada se poveća gustoća i prozirnost nestane te se pojavi bijelo zamućenje, najčešće se radi o katarakti.

Katarakta je najčešće povezana sa starošću i obično zahvaća oba oka. Ostali uzroci mogu biti nutricionistički, traumatski, metaboličke bolesti (npr. dijabetes), upala ili infekcija.

Često se javlja u kanarinaca i malo rijeđe u amazona te afričke sive papige. U kanarinaca može biti nasljedna.

Tretman je kirurški, ovisno o veličini ptice, ali prvenstveno je potrebna konzultacija s veterinarom za ptice i oftalmologom.

Katarakta može oslabiti vid ptice i voditi prema sljepoći.

Ukoliko ptica oslijepi, ona se obično dobro prilagodi. Vlasnici čak i nisu svjesni da im je ptica slijepa dok im veterinar to ne potvrdi. Vrlo je važno ne mijenjati raspored stvari u krletki jer one točno znaju gdje im se što nalazi. Ako im se prilazi, uputno je da im se glasom javite.

Naravno, za točnu dijagnozu javite se u Ambulantu za ukrasne ptice, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, tel. 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr