Povratak

Boja perja u kanarinaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Željela bih u Pet centru u Zagrebu u Heinzelovoj ulici, kupiti mladog bijelog kanarinca. To mi je najbliži pet-shop i usluga je super. Da li postoji mogućnost narudžbe za baš određenu boju kanarinaca? Hvala na odgovoru, Davorka

O: Kanarinci boje dijele se u dvije osnovne grupe: lipokromske kanarince i melaninske kanarince. Lipokromske boje su tzv. masne boje i to su crvena, žuta i bijela. Melaninske ili tzv. suhe boje su crna i smeđa. Lipokromski kanarinci ne posjeduju melaninske boje, dok je kod melaninskih kanarinaca prisutna i lipokromska obojenost.

Prema intenzitetu obojenosti kanarinci se dijele na intenzivne, neintenzivne te mozaične. Kombinacijom gore navedenih osnovnih boja, mutacijama nad njima te intenziteta bojenosti, danas postoji čitava paleta kanarinaca boje.

Za determinaciju kanarinaca boje Svjetska ornitološka organizacija (C.O.M.) je definirala ključ koji se naziva i COMključ radi usklađenosti naziva svih brojnih varijeteta kanarinaca boje. Lipokromski kanarinci posjeduju samo tzv. "masnu" (lipokromsku) obojenost, dok ne posjeduju melaninsku obojenost. Podperje je kod lipokromskih kanarinaca bijele boje.

Kod lipokromskih kanarinaca susrećemo tri osnovne boje: bijelu (koja je u stvari odsutnost i lipokromske obojenosti), žutu i crvenu.

Kod bijelih kanarinaca razlikujemo dominantno bijele i recesivno bijele kanarince. Kod dominantno bijelih, za razliku od recesivnih, susrećemo prisutnost lipokromske obojenosti na vanjskim letnim perima, i ona može biti u žutoj ili crvenij boji. Kod žutih i crvenih kanarinaca susrećemo tri načina obojenosti ptice. To su intenzivna, neintenzivna i mozaična. Za mozaičnu obojenost karakteristično je je da imaju intenzivno obojena pera samo na točno određenim mjestima. U neintenzivnoj kategoriji cijelo je pero obojeno, a u neintenzivnoj boja ne doseze vrh pera.
                                                                                                                                
Pozivam Vas da se obratite našim djelatnicima u trgovini u Heinzelovoj ulici, kako biste se dogovorili o svim detaljima i mogućnostima ostvarenja Vaše želje.