Povratak

Boja perja u kanarinaca - raspoznavanje albino kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako se može raspoznati albino kanarinac od bijelog kanarinca, ako uopće postoji albino kanarinac?
Alen

O: Osnovna podjela tzv. "kanarinaca boje" je na dvije grupe: lipokromski kanarinci i melaninski kanarinci. Danas je poznato više od 300 vrsta tzv. kanarinaca boje, u različitim kombinacijama obojenosti i crteža.

U razvrstavanju prema boji razlikujemo tip, varijetet i kategoriju.

Pod tipom podrazumijevamo izraženost melanina, varijetet karakteriziraju različite lipokromske boje, a kategoriju određuje raspored lipokroma i struktura perja.

Kod bijelih kanarinaca razlikujemo dominantno bijele i recesivno bijele kanarince. Kod dominantno bijelih, za razliku od recesivnih, susrećemo prisutnost lipokromske obojenosti na vanjskim letnim perima, i ona može biti u žutoj ili crvenoj boji.

Pored varijeteta u boji perja, kod kanarinaca se može pojaviti i varijetet u boji očiju, koji daje crvenooke kanarince. Crvenooki kanarinci u bijeloj seriji se nazivaju albino, u žutoj lutino, dok su u crvenoj boji nazivaju rubino.

Naime, albinizam (lat. Albus - bijel) predstavlja nesposobnost organizma da stvori tamni pigment melanin. Zbog nedostatka enzima tirozinaze u pigmentnim stanicama, organizam nije u mogućnosti stvoriti melanin, odnosno, tamniju pigmentaciju. Ova pojava je nasljedno uvjetovana i vezana je za recisivnu kombinaciju gena.

Dakle, bijeli lipokromski kanarinac (koja predstavlja odsutnost lipokromske obojenosti) s crvenim očima je albino.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr