Povratak

Boje tigrica i procjena dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papigicu tigricu. Mislim da je mlada jer ima jako svijetli kljun, ali nešto drugo me muči, naime moja papigica nema onih točkica ispod očiju. Papigice koje sam imala imale su te točkice. Na glavi ima normalne one crte, ali te točkice nema. Možda je napola albino ili je možda mlada pa kad malo ostari se i pojave te točkice. Hvala, Dubravka

O: Mlade tigrice može se kupiti već u dobi od šest do sedam tjedana. Njihove velike oči nalik crnim gumbićima, tigrasti uzorak koji seže do nosa i tamniji kljun znače da je ptičica mlada.

Vrlo je važno obratiti pozornost da tigrica prvih dana kod Vas samostalno jede jer nekada one zbog nove okoline neće same jesti, što bi u grupi papigica činile.

U prirodi je ova ptica travnato zelene boje na prsima, trbuhu, trtici i podrepku. Rep joj je tamnoplave boje, lice, čelo i dio obraza su žuti, a stražnji dio glave i leđa, kao i krila su tigrasti. Kljun je svijetle rožnate boje, kod mužjaka je voskovica plava, a kod ženke smeđe ili bijele boje. Ispod kljuna su crne točke, a na obrazima je malo ljubičasto polje.

Prva je mutacija tigrice bila nebesko plava i spontano se pojavila još u prirodi. U domaćem uzgoju stvorena je paleta novih boja. Osnovne boje su: albino bijela, lutino žuta (obje s crvenim očima), ljubičasta. Plava, siva, žuta i izabel žuta. U osnovnim bojama uzgojeno je i mnogo nijansi, tako da današnji broj harlekin-šarenih papigica prelazi preko 80. Maska na licu može biti žuta, bijela i bez maske.

Mlade papigice na čelu imaju izražene crne prugice, sitnije su od odraslih, a oko je krupno i crno, bez šarenice. Što su točke na obrazu manje i svjetlije crne boje ,mlađa je ptica, ali ako je točka promjera 5 milimetara i dosta crna onda ptica je starija.

Lutino žuta i albino bijela tigrica obadvije varijante imaju crvene oči. Lutino tigrica je potpuno žuta s crvenim očima, a albino su potpuno bijele i također s crvenim očima. Životni vijek im je isti kao i kod normalnih tigrica, ništa nije drugačije, samo su cjenjenije jer su rijetke. Jednobojne tigrice - albino tigrice su potpuno bijele boje. Oči, pokljunica i prsti ružičaste su boje. Lutino  tigrice su potpuno žute boje, sa bijelim repom, bijelim obrazima i bijelim vršcima krila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr