Povratak

Bolesna ptica - napadaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pticu nimfu koja je stara otprilike godinu i po. Zadnjih meseci sam primetila da  se ne osjeća baš najbolje. Često kada izleti iz kaveza, npr. sleti na vrata ili ormar, izgubi ravnotežu i padne. Ne da da joj se prilazi rukama. Jako je umiljata, ali se plaši ruku, međutim kada padne, uzmem je rukama i vratim u kavez, a ona kao da nije svesna šta se dešava. Neki su nam govorili da joj damo AD kapi, ali izgleda da ne pomaže. Iznosili je malo na sunce, ali ni to ne pomaže. Pa bih vas zamolila da mi pomognete i kažete šta joj je. Jer ja stvarno ne znam šta više da radim. Sad je stalno u kavezu  jer se bojim da se ne povredi kada padne, a žao mi opet da je stalno gledam kao da je u zatvoru. Hvala unaprijed, Ema

O: Papige u većini slučajeva pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala. Patologija ptica vrlo je širok pojam pa je nerazdvojiva od ostalih kliničkih specijalnosti te same dijagnostike kao i terapije.

Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode. No treba spomenuti i niz drugih: znakovi bolesti karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promjene u ponašanju i općem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, odnosno simptomi od strane živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, paraliza), prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačan ili smanjen apetit ili pijenje vode, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Vrlo je važno, kada primjetimo i samo jedan jedini simptom, brzo reagirati.

Osim navedenih općih simptoma, navest ću vam nekoliko informacija o napadajima koji se mogu dogoditi kod ptica.

U ptica, pa tako i kod nimfa, napadi se mogu javiti naglo. Ptica pada sa prečke na dno krletke gdje radi trzajuće kretnje i obično ugiba nakon kratkog vremena. Uzroci ovakvih naglih napada još uvijek su nepoznati. U ženki se javlja nešto češće nego u mužjaka, ali i u onih iscrpljenih jedinki.

Ponekad se događa da ptica ima napade i uslijed epilepsije. Ovo se može dogoditi nekoliko puta na dan i već nakon 30 minuta ptica se potpuno oporavi bez vidljivih nuspojava. No, ako je i nakon tog vremena nestabilna, u bolovima ili se jedva kreće, može se raditi o blagom moždanom ili pak srčanom udaru.

Napadaji indiciraju na niz ozbiljnih zdravstvenih stanja uključujući nedostatnu ishranu, trovanje olovom, infekcije, toplotni udar i epilepsiju. Ptica može imati napade koji traju od nekoliko sekundi do minute. Nakon toga čini se zbunjena i može stajati na dnu krletke neko vrijeme. Također može biti nestabilna za stajanje na prečki.

U trenutku napada pticu treba zaštititi da se ne ozlijedi (maknuti iz kaveza igračke i sl.), staviti pokrovku na krletku i zatamniti sobu kako bi se smanjila razina stresa.

Do napada mogu dovesti i otrovi koji se upotrebljavaju u kućanstvu (osvježivači zraka, dezinfekcijska sredstva za kupaonicu, dezodoransi, i sl.), zatim teški metali poput cinka i već navedenog olova, terapeutske tvari (vitamin A, vitamin D, kamfor), biljke, nikotin, mikotoksini, hrana (naročito čokolada). Navedene štetne tvari u organizam mogu se absorbirati inhalaciono (udisanjem), kroz kožu ili ingestijom (gutanjem). Kako ove tvari imaju prvenstveno utjecaj na središnji živčani sustav stimuliraju ga što dovodi do napada ili pak potiskuju što dovodi do depresije, nekoordiniranih kretnji, nepravilnog disanja, iritacije sluznice usta ili povraćanja.

Klinički su mnoga stanja vrlo slična dok im se terapija uvelike razlikuje. Pregledom specijaliste moći će se točno utvrditi o kakvom se problemu radi a na temelju općeg kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda preporučiti odgovarajuću terapiju. Stoga Vam Savjetujem da je odvedete na pregled na Veterinarski fakultet u Zagrebu, u Ambulantu za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr