Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Tigricu već imam 9 godina. Prije 10 dana sam primjetila čudno ponasanje, samo je spavao, glava uvijek pod krilom, nije pjevao, ali je i dalje jeo i pio redovno. A već 3 dana je samo na zadnjoj prečki u kavezu i na njoj se jedva drži. Nogice mu klize uvijek prema nazad pa se on kljunom drži za kavez da ne padne na pod, a kada padne onda krilima maše da bi se vratio na prečku. Ta borba da ne padne traje već 3 dana, čak i po noći. Ali on i dalje jede, iako manje jer se uvijek kljunom drži da ne padne. Još sam primjetila da mu je jedna noga malo deblja od druge i dvije tamne mrlje se nalaze na toj nožici. Ima li išta da mu mogu olakšati? Unaprijed hvala, Minela

O: Pojava oboljenja se u početku manifestira pojavom općih simptoma bolesti. Oni se uglavnom pojavljuju kod svih oboljenja, ali izraženi u manjem ili većem stupnju. U opće simptome bolesti kod ptica se ubrajaju: pospanost, potištenost, slabo uzimanje hrane i vode, nezainteresiranost i slabo reagiranjenje na podražaje iz vanjske sredine, nakostriješenost perja, opuštena krila, stajanje na dnu kaveza, drhtanje itd. Sa napredovanjem bolesti, pojavljuju se ostali simptomi koji nam mogu bliže ukazati koji sustav oragana je zahvaćen patološkim procesom.

Pravilna ishrana ptica u zatočeništvu mora biti što sličnija njihovoj ishrani u prirodnim staništima. Baza ishrane je sjeme raznih žitarica, uz koje Vi možete dodavati voće i povrće te svakodnevno mijenjati vodu u pojilici.

Preventivno bi trebalo dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate koji će nadomjestiti eventualni manjak koji se javi u slučaju nedovoljno izbalansirane ishrane.

Tako prevenirate pojavu avitaminoze i oboljenja koja se javljaju u tim situacijama. Kod nedostatka vitamina A javlja se oboljenje koje se zove kseroftalmija. Nedostatak vitamina E izaziva pojavu encefalomalacije. Vitamin D ,uz pravilan odnos minerala (kalcija i fosfora) utječe na održavanje fiziološke gustoće koštanog tkiva pa uslijed njegovog nedostataka dolazi do pojave rahitisa. Nedostatak vitamna B1 izaziva pojavu polineurutisa. Polineuritis karakterizira pojava boli, djelomične oduzetosti ekstremiteta, slabe reakcije na vanjske podražaje, slabljenje ili potpuni izostanak refleksa.

Preporučila bih Vam da Vašu tigricu odvedete na pregled kod vetrinara, a u međuvremenu možete početi sa korištenjem vitaminsko-aminokiselinskih preparata.

U ponudi Pet centra dostupni su preparati koji se dodaju u vodu za piće i sadrže optimalan odnos vitamina i nekih aminokiselina (Omnivit i Aminovitamin).

OZNAKE: