Povratak

Bolesni paun - drhtanje glave, slabost nogu, sljepilo / Marekova bolest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam prekrasnog plavog pauna, ali zadnjih 4-5 dana mu drhti glava, ne može ustati na noge, čak mislim da je i oslijepio, ne znam što mu je, star je oko 3 godine. Imam njega i još dvije paunice koje su zdrave, njega sam odvojila da se paunice ne zaraze, ne znam što da radim pa ako mi možete pomoći i  reći što mu je i kakvo mu treba liječenje. Srdačan pozdrav, Laura

O: Paunovi su relativno zdrave i čvrste ptice, koje ne obolijevaju često. Generalno, najsličniji su purama, a moguće bolesti dijele s brojnim drugim vrstama peradi.

 

Vaš opis pobuđuje sumnju na Marekovu bolest, poznatu i raširenu virusnu bolest peradi, prvenstveno kokoši, od koje mogu rijetko oboljeti i paunovi. Ova bolest ima različite kliničke forme, a jedna od njih zahvaća i oči, na kojima se može uočiti promjena boje i nejednaka veličina zjenica, ali i razvoj sljepila. Osim toga, kao jedan od dominantnih simptoma Marekove bolesti je i asimetrična paraliza krila, odnosno nogu koje se nalaze u položaju tako da je jedna naprijed a druga nazad, a ptica se ne može kretati, gubi na težini i ugiba. Bolest je kontagiozna i u njenom nastanku veliku ulogu imaju stresni faktori. Liječenje nije moguće, ali ukoliko se dokaže bolest, potrebno je provesti temeljitu dezinfekciju. Dijagnozu nije moguće postaviti na temelju kliničkih manifestacija, nužne su dodatne laboratorijske pretrage.

Preporučujem da kontaktirate svojeg veterinara radi pregleda ptica. Iz ove perspektive, nije moguće kvalificirano tvrditi o čemu se radi kod Vaših paunova. S obzirom na to da paunovi nisu česti kućni ljubimci, preporučujem i da kontaktirate Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi, gdje će Vam moći pružiti više informacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr