Povratak

Bolest i uginuće tigrice - prepoznavanje bolesnog stanja ptice i prevencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Budući da nam je nedavno uginula tigrica želio bih znati mogućeg uzročnika i prevenciju za ubuduće. Naime, tigrica je imala cca 2,5 god. Uglavnom smo vodili popriličnu brigu oko nje kad kod smo bili doma što znači druženje, puštanje iz krletke, zabavljanje sa igračkama itd. Pazili smo na propuh te redovito provjetravali kuhinjski prostor od kuhanja gdje je bila smještena. Krletka je čišćena dva puta tjedno te svakodnevno mijenjana voda.Osnovna hrana su bile sjemenke-Padovan te bar, sipina kost, voće i nešto povrća (mrkva najviše) te salata. Simptomi su počeli otprilike 25 dana prije uginuća i to oko lijevog oka (izrazito češkanje, opadanje perja oko oka, vlaženje, mala oteklina).

Pri pijenju vode tigrica je počela mljackati, dugo gutati te kihati. Počela je biti našušurena ali još uvijek spremna za igru i druženje izvan krletke. Hranu je uzimala redovito i bez problema prilikom gutanja.Vrijeme je bilo za posjetiti veterinara. Počeli smo terapijom desetodnevnog liječenja antibioticima te nastavkom terapije mutavit pripravkom od isto deset dana. Tigrica se nakon tog vremena poprilično oporavila ali još uvijek uz teže gutanje, pijenje tekućine, čak se i područje oko lijevog oka normaliziralo. Dva dana prije uginuća kod hranjenja je primjećeno ispadanje jezgri sjemenki iz kljuna te prisutnost istih u pojilici za piće, znači otežano gutanje. Odmah smo počeli istu terapiju sa antibioticima međutim nažalost je sutradan uginula. Tijekom bolesti izmet je bio vodenast bijel ili zelen kompaktniji. Tijekom disanja znalo se čuti klikanje(kao sat) a nakon letenja zadihanost. U kasnijoj fazi ptičica je nesigurno stajala na nogama te gubila ravnotežu. Da li se moglo ovakvo oboljenje izliječiti i efikasnije liječiti budući da su se rano pojavili simptomi te postoji li još načina da se liječe ovakvi slučajevi(osim antibiotika)? Način prevencije?
Hvala i pozdrav! N.K.

O: Mnogi klinički znaci kod tigrica i drugih ptica su nespecifični, tj. javljaju se kod bolesti čija osnovna priroda može biti veoma različita. Ptice dobro prikrivaju znake bolesti i ponekad je potrebno iskustvo i strpljenje da bi se mogli uočiti svi znaci bolesnog stanja.

Neki od simptoma koje ste naeveli upućuju na probleme sa dišnim sustavom, koji ne moraju biti primarni, već sekundarna posljedica nečeg drugog. Kod problema s očima, može se raditi o izoliranoj infekciji odnosno iritaciji ili, što je češće, nekoj sistemskoj bolesti unutar koje je to jedan od više simptoma. Npr. kod psitakoze, od koje oboljevaju i ljudi, javlja se konjuktivitis, depresija, gubitak težine, mogu se javiti i znaci bolesti dišnog sustava, proljev, a često se stanje zakomplicira sekundarnim infekcijama. Znaci bolesti veoma variraju i mogu biti u rasponu od gotovo neprimjetnih do uginuća. Važno je znati da se bolest prenosi na ljude i to aerogeno, udisanjem osušenih čestica izmeta ptica u kojima se nalazi uzročnik bolesti. Kod ljudi simptomi su nalik gripi, a bolest se lako liječi ako se započne na vrijeme.

Nedostatak vitamina A dovodi do oštećenja više organskih sustava, zbog toga što je odgovoran za građu epitela, ipak najčešći su problemi s očima (konjuktivitis) i respiratornim sustavom, gdje dolazi do sekundarnih bakterijskih infekcija.

Virusi također mogu izazvati respiratorne bolesti.

Uginulu ptičicu uputno je što prije odnijeti veterinaru i to tako da se tijelo natopi u sapunicu i umota u alufoliju ili stavi u plastičnu vrećicu. Ako to nije moguće odmah, tijelo treba staviti u hladnjak.

Liječenje je moguće samo na temelju kliničkog pregleda ptice.

Kod prevencije bolesti uvijek su najvažniji uvjeti držanja, o čemu možete pročitati više ovdje.

Ako postoji sumnja da je ptičica bolesna, o dvije stvari treba prvenstveno voditi računa: toplina i hrana.

Bolesnoj ptici je često potreban dodatni izvor topline, za što mogu poslužiti grijalice uz kavez ili postavljanje žarulje u blizinu. Obično bolesne ptice prestanu jesti i piti i ponekad je važno do odlaska veterinaru nadoknaditi tekućinu, npr. špricom, a može se dati i jaka kava ili zaslađeni crni čaj. Važno je također da primjena antibiotika i drugih lijekova bude u isklučivoj nadležnosti veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr