Povratak

Bolesti oka u ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja papiga ne drži širom otvorene oči, a sve ostalo je u redu i vesela je. Često trepće. Je li sve ok s njom?
Maja

O: U ptica se javljaju bolesti oka koje navodim u nastavku.

Upala očnog kapka (blefaritis) - mogu ga uzrokovati mehanički, kemijski, zarazni (gljivice, bakterije i virusi) te prenošenje upale. Oko je poluzatvoreno, otečeno i pocrvenjeno. Potrebno je otkriti uzrok i oko tretirati lokalno antibiotikom.

Upala očne spojnice (konjuktivitis) - uzrokuju je mehanički uzroci (prašina, pijesak, propuh) i virusne zarazne bolesti (boginje i psitakoza). Klinički znakovi su pocrvenjelo i otečeno oko sa iscjetkom. Potrebno je otkriti i ukloniti uzrok, isprati oko prikladnim preparatom (Optiseptyl, Canina augen pflegelotion) i primjeniti antibiotike. Pticu treba držati na mirnom mjestu sa slabijim svjetlom.

Upala rožnice (keratitis) - obično se nadovezuje na upalu očnog kapka i očne spojnice. Može biti površinska i duboka. Kod duboke upale ponekad se razvije i čir rožnice. Simptomi su suzenje, zamućenjeočiju i žmirkanje. Liječenje isto kao kod konjuktivitisa.Ptičici je uputno ponuditi i vitaminske pripravke u vodi za piće, koje možete naći u našim trgovinama.

Savjetujem Vas da ipak kontaktirate veterinare specijalizirane ze liječenje ptica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ambulanta za ukrasne ptice (tel. 01 2390 410).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr