Povratak

Bolesti respiratornog sustava / Prehlada u nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molio bih vas da mi pomognete s mojom Ninfom. Naime, u zadnje vrijeme, od kada je zahladilo, s balkona sam je prebacio u sobu gdje imam grijanje, međutim primjećujem da joj je desna nosnica stalno zatvorena, a povremeno i lijeva i dosta teško diše. Izmet i apetit su joj normalni. Jedanput sam je poprskao mlakom vodom da joj se nos navlaži i da to ispuše, što je i napravila te je neko vrijeme bila u redu, međutim problem se vratio. Molio bih vas da mi odgovorite što se može učiniti da se taj problem riješi. Pozdrav, Saša

O: Bolesti respriratornog sustava kod ptica su vrlo učestale.

Respiratorne infekcije kod ptica obično su uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plijesnima. Najčešća bolest dišnog sustava kod ptica je prehlada.

Simptomi prehlade obuhvaćaju: nakostriješeno perje, ubrzano disanje, pretjerano spavanje, prestanak pjevanja, klimanje repa. Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscjedak iz nosa, kašljanje i kihanje, te promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa se može cijediti bjeličasta sluz, koja podražava na kihanje i tada nimfe trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Uzroci prehlade mogu biti: propuh, prehladna voda, škodljivi plinovi, parazitarne bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije.

Nimfu je u tom slučaju potrebno smjestiti u toplu prostoriju gdje je temperatura 30°C, bez propuha i obavezno joj davati toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske pripravke.

Također, prema opisanome, može se raditi i o upali pluća, kroničnoj astmi, upali bronhija, dušnika ili grla. Klinički simptomi kod svih ovih bolesti su slični: otežano disanje uz šumove, iscjedak iz nosa, povišena temperatura, nakostriješenost perja, kihanje, osim kod kronične astme gdje se javlja samo otežano disanje, bez znakova bolesti, koje je noću često povezano s hropcima.

Kako vidite da opisani simptomi mogu odgovarati cijelom nizu različitih bolesti, za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi uzeti bris kako bi se vidjelo točno o kojem se uzročniku radi, te kako bi se moglo ciljano terapirati oboljelu životinju. Takav pregled možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u Ptičjoj ambulanti. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu: 01/2390-410 (ponedeljkom, srijedom i petkom rade od 10-12 sati, utorkom i četvrtkom od 16-18 sati, a subotom od 9-11 sati).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr