Povratak

Bolna noga u nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam nimfu staru 6 godina i prije tri dana sam primijetio da ju boli desna noga. Nije riječ o odmaranju. Kada miruje, stoji isključivo na lijevoj nozi, a desnu drži podignutu od šipke ili podloge. No, kod penjanja po rešetkama, skakanja s prečke na prečku ili češanja -  čini se da normalno koristi desnu nogu. Papiga bez problema stoji na njoj i kada se češe lijevom nogom. Prsti su pokretljivi, nema otoka ni vidljivih podljeva. Kada stoji na prstu ili ruci, stisak je podjednak na obje noge. Normalno leti po stanu, no izbjegava uobičajeni ritual tapkanja naprijed-natrag prije polijetanja. Iako je ptica vrlo pitoma, burno reagira na sve promjene u okolini pa se bojim da bi odlazak veterinaru bio dosta stresan za nju. Što mi je činiti? Lp, Saša

O: Kod ptica se općenito može javiti reuma koja se očituje bolnom ukočenošću, a najčešće je posljedica prehlade. 

Također, to što Vaša nimfa ne može na nožice može biti i posljedica oštećenja živaca (neurološki problem) ili poremećaja centra za ravnotežu.

Bolesti nogu kod ptica su najčešće posljedica loše napravljenih ili nečistih prečki u nastambama. Tako, ptice u prirodi spavaju na širokim granama i naslone se na stablo ili na jaču granu ili traže rupu u zidu i sl. Pticama je potreban dobar san kako bi se okrijepile jer inače oslabi cijeli ptičiji organizam, što također utječe i na probavu i na kraju tako oslabljena ptica može čak i uginuti.

Druga bitna stvar u krletki su higijenski uvjeti. Prečke na kojima papige stoje treba redovito čistiti, a također treba povremeno papigi obrezati nokte i oprati noge. Pri obrezivanju kandžice treba paziti da se ne ozlijedi krvna žilica u noktu.

Ako problem potraje, savjetujem Vam da se javite na broj Ptičje ambulante koja se nalazi na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu: 01/2390-410, a njihovo je radno vrijeme ponedeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati, utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati te subotom od 9 do 11 sati. Ako se radi o prolaznoj prehladi, koja je posljedično dovela do problema s nogicom, savjetujem Vam da ptici ponudite neki vitaminski pipravak, koji možete potražiti i u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr