Povratak

Boravak malog aleksandra na otvorenom - osjetljivost na vjetar i vanjske uvjete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam Malog Aleksandera i zanima me da li njima smeta lagani vjetar kada se nalaze na otvorenom, kada ga iznesem u dvorište da bude na svježem zraku? Bojan

O: Mali aleksandar (Psittacula krameri) je srednje velika ptica, koju u prirodi možemo naći u zelenoj boji, dok su se u zatočeništvu razvile mnogobrojne mutacije; od žute, bijele, plave, pa preko dvobojnih nijansi do čak ljubičaste boje. U prirodi im je stanište bilo prvenstveno na prostoru starog svijeta, no danas se njihove kolonije mogu naći i na područjima Floride, Kalifornije, čak i Australije.

Mali aleksandar kao vrsta spada u papige koje dosta dobro podnose hladnoću, tj. zimu, pa se vrlo lako uz polagano prilagođavanje daju držati u vanjskim volijerama. Ptice aklimatizirane na zimske temperature imaju deblje perje pa je njihova stopa metabolizma, kao i donja kritična temperatura uvijek niža u odnosu na ptice aklimatizirane na ljetne temperature.

Za držanje u vanjskim volijerama mora postojati prostor za zaštitu od vremenskih nepogoda (sa svih strana zatvoren i osvjetljen prostor, najmanje visok kao i kavez ili volijera, s otvorom za ulaz i izlaz, a temperaturni zahtjevi primjereni su vrsti) koji ptice mogu u svakom trenutku potražiti. Samo za lošeg vremena, npr. jakog mraza, trebaju se ptice tijekom dana držati u zaštitnom prostoru.

Kako ptice inače imaju tjelesnu temperaturu višu nego sisavci, da bi održavale tu temperaturu konstantnom i s time i brzinu metabolizma, kod vanjskog držanja a pogotovo ako su u uvijetima gdje vremenske prilike poput vjetra dolaze do njihovog tijela i kože, više će trošiti energije na održavanje termoregulacije. Usmjereno strujanje zraka, kao što je propuh ili izloženost jakom vjetru može dovesti do pothlađivanja i time rušenja imuniteta ptice, što otvara vrata za respiratorne (bolesti dišnih organa), a i druge bolesti.

Dakle, ukoliko imate namjeru pticu sa sobom iznijeti van na terasu i biti s njom kratko vani (oko 10- 15 min), na relativno blagom strujanju zraka ptici ne bi smjelo biti ništa, međutim ukoliko ptičicu namjeravate držati vani tijekom cijelog dana i eventualno je navečer unijeti, onda je za nju svakako bolje da je negdje u nekom kutku terase, balkona, natstrešnice gdje je zaklonjena od direktog strujanja zraka i sunca. Naime, kako je prethodno navedeno, aleksandra se može prilagoditi da bude i tijekom niskih zimskih temperatura u vanjskoj volijeri, ali svakako pri tome moraju se poštivati uvjeti da ptica ima prostor koji je zaštićen od direktog mraza, drugih padalina i smrzavina, i dr.

Više o tometei o načinu prilagodbe ptice na vanjske uvjete okoline, možete saznati u odgovoru kolegice Mali aleksandar i uvjeti držanja / Vanjska volijera.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr