Povratak

Briga za kanarinca starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Moj dragi kanarinac ima oko 17 godina. Ne leti, ne pjeva, ne moze stajati na nogicama. Volim ga puno i puno vremena je u mojoj ruci. Sada su se pojavili tamni kolutovi oko okica. Šta da radim, da mu pomognem da ne osjeća bol i da mi još poživi? Hvala, Slavica

O: Smatra se da je prosječan život kanarinaca u zatočeništvu oko 10 godina. Proces starenja podrazumijeva određene promjene poput onih kod drugih životinja ili ljudi. Stari kanarinci se manje kreću, manje su društveni i skloni su kroničnim bolestima. Posebnu pažnju treba obratiti na kljun i noge. Važno je da kljun ne preraste kako kanarinac ne bi imao probleme s hranjenjem. Također, ukoliko se na koži nogu pojave ljuskice treba ih nježno ukloniti s malom količinom ulja, pri čemu treba paziti da se ne izazove krvarenje. Ljuskice (naslage) na nogama mogu otežati krvotok i zato ih treba uklanjati. Starijeg kanarinca treba držati u ambijentu u kojem nema stresa.

Kao i uvijek, kvalitetna prehrana preduvjet je za dugi život i dobru kondiciju. Pretilost je sve češća kod ptica kućnih ljubimaca jer premalo lete i o tome treba voditi računa. Osim osnovne mješavine za prehranu, kanarincima se preporučuje dodavati u hranu voće i povrće (npr. jabuke, kruške, naranče, breskve, naranče, špinat, blitvu).

Ukoliko su slabije vitalni, što s obzirom na starost Vašeg kanarinca nije čudno, korisno je dodavanje multivitaminskih preparata.

Što se tiče kontrole boli, male su mogućnosti i o tome trebate razgovarati s Vašim veterinarom, odnosno veterinarom kojem je bliska avijarna patologija. Možete kontaktirati i ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu tel. 01/2390-410.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr