Povratak

Češljugar (grdelin, štiglec, štiglic) i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Zanima me da li imate hranu za grdeline?
Najljepša hvala i lijepi pozdrav,
Marko

O: Češljugar, grdelin, štiglec, štiglic su sve sinonimi za pticu pjevicu iz porodice zeba, koja se nastanjuje širom Europe, osim sjevera.

Češljugari su krhke i osjetljive, ali i prekrasno obojene ptice, s poprilično izraženim kljunom i s laganim plesnim letom.

Odrasle ptice imaju jedinstveno obojena područja na glavi, u kontrastu crveno-bijelo-crna područja, žuto-smeđa leđa, izraženu bijelkastu pozadinu i crni rep s bijelim elipsastim poljima na repnim perima. Odrasle se ptice vrlo jednostavno mogu prepoznati po crvenoj masci, dok je ostatak glave crne i bijele boje. Krila su crna sa žutom prugom, koja je posebno uočljiva tokom leta. Trbuh je bijeli.

Hrana kojom se hrane u zatočeništvu je hrana za kanarince ili za egzote, uz dodatak sjemena nigera, konoplje, suncokreta, salate i raznih vrsta divljeg sjemena.

Osim toga, bitno im je davati i zelenu hranu (list i cvijet maslačka, salata, rikola, radič, blitva i sl.), voće i povrće (jabuke, kruške, mrkva, krastavac i dr.), hranu animalnog podrijetla (jajčane smjese - kupljene ili napravljene) te izvore minerala (sipina kost, ugljen, pijesak).

Bitno je napomenuti da uvijek trebaju imati svježu i čistu vodu za piće i kupanje.

Što se tiče hrane, u trgovinama Pet centra možete pronaći hranu za kanarince i egzote od više proizvođača, sjemena niger i konoplje, gotove jajčane smjese,  sipine kosti, pijesak sa školjkama, grit te razne druge potrepštine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr