Povratak

Crne točkice na tigricama - novo perje ili paraziti (tekuti)?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dvije muške tigrice i zadnja dva dana sam primjetio da im se u perju, točno na vrhu glave, nalaze čudne crne točkice. Ne znam što bi to moglo biti, možda nekakvi paraziti ili slično? Kako uopće prepoznati parazite kod tigrica? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Srdačan pozdrav,
Hrvoje

O: Crne točkice (ako su uvijek na istom mjestu) predstavlja, ustvari, novo pero koje se probija kroz kožu te izgleda poput male crne točkice.

Nametnici (najčešće tekuti) su paraziti koji napadaju ptice noću te ih je tijekom dana teško zamijetiti. Prije nego što se nasišu krvi izgledaju poput malih duguljastih smeđih "točkica", a nakon sisanja poprime crnu boju. Njih ćete, ukoliko postoje, najlakše pronaći tijekom dana kada miruju (crne su boje) po skrivenim mjestima unutar krletke (na rubovima prečkica, ispod ladice na dnu krletke, u gnijezdu...).

Kod invazije tekutima, ptice promijene svoje ponašanje te postanu vrlo nervozne, otresuju se vrlo često, gube apetit...

U slučaju potvrđene invazije, ptice se prskaju posebnim preparatima (Bogena), a krletke se moraju oprati vrućom vodom i nakon toga poprskati otopinama namijenjenim za dezinsekciju parazita u krletkama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr