Povratak

Crni nokti i kljun tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam tigricu nedavno, nije starija od 6 mjeseci. Ono što me zabrinjava jeste to da su joj kljun i nokti crni. Da li je to neki poremećaj pigmentacije ili, ono što sam čitala na internetu, bolesna jetra? Unaprijed hvala, Lana

O: Različite abnormalnosti kljuna i noktiju u tigrica se nerijetko povezuju s različitim poremećajima u normalnoj funkciji jetre. Međutim, kao i kod svih drugih bolesti, potrebno je provesti cjeloviti pregled ljubimca kako bi se i mogla postaviti sumnja te odredila točna dijagnoza. Stoga, da li je problem s jetrom kod Vašeg ljubimca ili je posrijedi nešto drugo, poprilično teško mi je odrediti.

Naime, ne smije se isključiti da je Vaš ljubimac još uvijek mlad te su moguće različite koloracije kljuna i noktiju u skladu s različitim kombinacijama boja i rasporeda boja na ljubimcu. Također, poznati su slučajevi kod vrlo mladih tigrica da im kljun može biti tamnije boje (sve do crne) i da to tijekom vremena, kako ljubimac postaje stariji, prelazi u standardne boje kljuna.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem odete na kontrolu kod veterinara ili se obratite za savjet u Ambulantu za ptice, Zavod za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr