Povratak

Crvenilo donjeg dijela stopala papige / Bumble foot

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Na moju papigu sam videla da ima malo crvenilo na nogicu nije oste rana no je crveno, e sad mene interesuje šta da joj pružim da ne dodze do bumblefoot. Nema u blizini kod nas veterinara i neznam šta da joj pružim. Ja bi vas zamolila dati mi neki sovet. Da li mogu da je prsnem so sprej Bivacin malo sam prostiala tu na interenetu, da li so flugocid ili so jod da je premackam,i da li mogu da stavim neku krpicu za da bude meko na štapici. Pred neki dan sam pisala da li to što moja papiga stoi tako na štapici dok jede je loše za njenu nogicu ili mogućnost da dodze do bumblefoot. Ja bi bila veoma zahvalna ako mi date neki sovet za ovo sto pišem jer jako sam zabrinuta. Hvala unaprijed. Adrijana

O: Uzroci crvenila kože donjeg dijela stopala papagaja su razni (vlažna, nečista, tvrda podloga kaveza, duži nokti, nepravilo obrađeni nokti...) te svi faktori koji utječu na statiku hoda ili stajanja na podlozi ili prečkama kaveza Vašeg papagaja. Crvenilo kože stopala  je početni simptom upale kože i ukoliko pravovremeno ne reagirate, moguće je pogoršanje zdravstvenog stanja.

Bumble foot je bolest pretežno kavezno držanih ptica svih vrsta, slabije aktivnih i pretilih uz neadekvatne uvjete držanja (žičane podnice, prljave, grube pretanke ili predebele prečke za stajanje...). Bolest ima nekoliko faza: od pojave crvenila i žuljeva na jednom ili oba stopala uz moguću hromost, pojava rana i ozljeda koje se u pravilu inficiraju bakterijama, do završne faze gdje infekt prodire u dublje slojeve tabana sve do kostiju i uvjetuje gangrenozne ili nekrotične promjene tabana ili pojedinih prstiju i u tom slučaju ugrožava život papagaja.

Ukoliko simptomi nisu ozbiljni (samo u vidu crvenila ) dovoljna je upotreba Flogocida, Cink vitaminske masti. Ako je na neki nači došlo do penetracije uzročnika kroz ranu, bit će potrebna antibiotska terapija. Prije samog nanošenja antibiotske masti ili spreja, potrebno je rane, lezije i/ili eventualne kraste prethodno isprati u otopini gorke soli (jedna velika žlica na 3 litre vode) pa tabane osušiti mekanim ubrusom ili gazom. Rane možete očistiti i vodikovim peroxidom ili jodom. Stopalo treba mazati antibiotskom masti 2 x dnevno i previti zavojem. Postupak ponavljati dok stopalo ne ozdravi.

Dodatne korisne informacije i kontakte možete saznati u ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Pregled ptice i postavljanje dijagnoze / Ptičja ambulanta na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Želim brz oporavak Vašoj papigi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr