Povratak

Crvenilo i oteknutost analnog otvora kanarinke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kanarinku staru skoro dvije godine. Sad je trenutno u fazi mitarenja i primjetila sam da ima dosta natečen i crven analni otvor. Normalno se ponaša, jedino sto često trese repom kod izbacivanja izmeta i mislim da je dosta svrbi. Hranu normalno jede i izmet je normalno crnobijel i malo vodenast. Dajem joj potrebne vitamine i minerale kod mitarenja. NateZanima me šta bi bio uzrok za tu natečenost i crvenilo analnog otvora i kako da joj pomognem. Hvala, Amela

O: Prema opisanome možemo posumnjati da se radi o upali prouzrokovanoj čestim nešenjem jaja ili je nesnešeno jaje zapelo u kloaci (pretanka ljuska jajeta uslijed manjka minerala kalcija i fosfora).

Treba ptici davati gritt ili mljevene školjke. Uputno bi bilo davati i preparat Digest Balance kapi za ptice kod probavnih poremetnji – dodaju se u vodi za piće kroz par dana da smirimo probavu.Analani otvor namažite s antibiotskom kremom za oči ( ljudska) ili uljem gospine trave. Krletku s kanarinkom tokom jutarnjih sati, kada je sunčano, držite na terasi, balkonu ili prozoru, radi blagotvornog utjecaja na kosti, hormone, sintezu vitamina D, što sve zajedno utječe na zdravstveno stanje ptica. Također, krletka ne smije biti na propuhu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr