Povratak

Crvenilo na perju kanarinca u doba mitarenja - krv / Promjena boje perja u kanarinaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam svog kanarinca već 2 godine, ne znam koliko je bio star kada sam ga kupila, možda godinu, dvije. Bio je bijeli s crvenim mrljama, ali kako su prolazili mjeseci i kada je došlo 3. mitarenje, ova crvena boja se pretvorila u narančastu. I blijedila je... I sada ima mitarenje i odjednom mu je perje po prsima počelo biti crveno. Ne znam je li se to uprljao, no ne znam ni gdje se mogao uprljati?! I sada, par dana kasnije, ta "mrlja" mu se proširila po vratu i trbuhu. Možete li mi možda reći, molim vas, mijenja li on to samo boju perja ili je to već nešto drugo pa da posjetim veterinara? I to crveno (nije baš onako žarko crveno, nego je tamno crveno) perje mu je jako raščupano i koliko sam vidjela stalno gleda u tu "mrlju", ali je ne dira , barem koliko sam uspjela vidjeti. Je li to možda krv?


O: Ptice normalno jedu neke sastojke koji u sebi sadrže karotenoidne pigmente poput beta–karotena, izokriptoksantina i ehinenona. Navedeni kemijski spojevi mogu kod nekih ptica promijeniti ili pak istaknuti boju perja.

Tijekom probave i apsorpcije hrane, pigment se pohranjuje u perje i posljedično utječe na intenzitet boje. Navedene promjene se neće dogoditi kod svih vrsta ptica, ali su potvrđene kod plamenca, zebica i kanarinaca.

Kanarinci su prirodno žuti ili zelenkasti. Normalna prehrana inače neće promijeniti njihovu boju, ali ipak ako im se daje primjerice paprika ili crveni papar, kanarinci će početi polako dobivati crvenu boju. Isto tako, kod nedostatka navedenih pigmenata u prehrani, boja perja će u kanarinaca polako blijediti.
 
O promjeni boje perja kod ptica i samim pigmentima možete više pročitati i u odgovorima mojih kolegica ovdje i ovdje.

Za isticanje crvene boje kod mozaičnih kanarinaca uzgajivači uglavnom koriste različite mješavine obojenih hrana, ali na tržištu postoje također i drugi preparati koji se mogu davati i u vodi za piće.

Što se tiče "mrlja" koje ste naveli, moguće je da se uistinu radi o krvi. To se najčešće događa u fazi mitarenja kada se slomi mlado pero. Veća pera poput onih na krilima i repu su jako dobro prokrvljena pa bi u slučaju nekakve nezgode ptica čak mogla iskrvariti do smrti.
 
Budući da mi je bez pregleda ipak teško reći o čemu je točno riječ, moja bi preporuka bila da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ukrasne ptice ili da kanarinca odvedete na pregled kod svog veterinara.