Povratak

Crvenilo, oticanje, izrasline i bolnost u nogama kanarinca / Najčešće promjene na nogama kod ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imamo živahnog mužjaka kanarinca, odličnog pjevača. Prije 10-ak dana na donjoj strani nogica pojavile su se crvene izrasline, koje su mu sigurno bolne jer stalno stoji na jednoj nogici i kad preskače prečkice vidi se da ga to boli. Mazali smo ga nevenovom masti, rivanolom, ali nije prošlo (savjet veterinara). Malo se samo smanjilo. Ima li kakav savjet, što da napravimo. Inače ptičica dobro jede, samo što lošije pjeva, samo cvrkuće. Unaprijed hvala, Snježana

O: Ptice ljubimci mogu razviti u organizmu mnoge abnormalne izrasline kako na koži tako i unutar tijela. Te izrasline mogu i ne moraju biti tumori. Nekad se razvije apsces (novonastala šupljina ispunjena gnojem) nakon ubodne rane, što se očituje kao područje koje je otečeno i inficirano bakterijskom infekcijom. Druge mase mogu biti nakupine masnog tkiva ispod kože, zaostalo jaje kod ženki kod otečene kloake npr. Često je oteklina cista. Cista je šupljina u tkivu ispunjena tekućinom ili drugim sadržajem. Ciste od perja su ispunjene keratinom.

U nastavku navodim najčešće promjene na nogama kod ptica.

Crvenjenje i oticanje nogu može biti uzrokovano pogrešnom ishranom osobito užeglom hranom. Liječi se uklanjanjem uzroka, davanjem vitamina E u hranu te premazivati mastima na bazi kortizona. Crvenjenje, oticanje o bolove izazivaju i ubodi komaraca, a kao komplikacija javlja se infekcija i gnojenje. Liječi se mazanjem masti na bazi antibiotika i kortizona, a sprječava se postavljanjem mreža protiv komaraca i insekticidnim sredstvima.

Šuga (knemidokoptoza) koju uzrokuju kod ptica Cnemidocoptes mutans (sitna okrugla grinja duga 0,2-0,5 mm) koja se pojavljuje na koži nogu i Cnemidocoptes levis koja se pojavljuje na koži ispod perja. Bolest se širi dodirom. Sišući krv na donjim dijelovima nogu šugarci izazivaju upalu. Javlja se i svrab. Noge se deformiraju. Tok bolesti kod ove vrste šuge je dug. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim nalazom ljuski. Liječenje se temelji na omekšavanju promjena na nogama parafinskim sredstvom i primjenom preparata protiv šugaraca.

Obamiranje prstiju (suha gangrena) javlja se na nozi koja postaje sivkasta, zatim crna i na kraju se osuši i otpadne. Može se javiti na jednom prstu i na jednom članku prsta. Početni znakovi su crvenjenje prstiju koje kasnije postane tamnoljubičasto. Ptica zbog jakih bolova ne može stajati na prečki.

Rane na nogama uzrokovane lošim podom u krletki koja izaziva traumu i nehigijenom mogu biti površinske i duboke. Površinske rane zarastaju brzo i spontano, dok se duboke mogu zakomplicirati. Mogu nastati apscesi, granulomi (kronično bujanje tkiva), čirevi i nekroze.

Čirevi se često javljaju na nogama kanarinca. Najprije se javi gnojno oticanje (apsces) iz kojeg se razvije čir (ulcus). Kao posljedica istog može doći do gubitka prstiju. Uzroke treba tražiti u lošoj ishrani, nedostatku vitamina i nečistoći na koju se nadovezuje infekcija. Liječenje se vrši ispiranjem nogu antiseptikom i zatim primjenom antibiotskog praparata.

Gnojna upala prstiju se također javlja često kod ptica. Uzrok su bakterije, loša ishrana i loša higijena. Ptica redovito drži bolesnu (pocrvenjelu, toplu i bolnu) nogu podignutu. Zapažaju se žućkaste kraste, abnormalni nokti i izobličeni prsti. Liječenje se vrši ispiranjem bolesnog prsta i mastima na bazi antibiotika.

Savjetujem Vam da se javite u Ambulantu za ukrasne ptice, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i ut. i čet. 16-18 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr