Povratak

Dijamantna zebica (Stagonopleura guttata, Emblema guttata)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U Vašoj poslovnici vidjela sam ptice koje su me zaintrigirale svojom vanjštinom i namjeravam ih kupiti. Riječ je o dijamantskoj zebi. Budući da o spomenutoj vrsti ne znam gotovo ništa, molila bih Vas da me uputite u pasminu. Koliko žive? Vole li više samoću ili život u paru? Čime ih hraniti? Koliko prostora im osigurati? Kako razlikovati mužjaka od ženke? I slično. Unaprijed hvala, Lili

O: Dijamantna zebica (Stagonopleura guttata, noviji naziv Emblema guttata) je vrsta estrildnih zeba koje su porijeklom iz Australije gdje obitavaju u šumama eukaliptusa, provode većinu vremena na tlu u potrazi za sjemenkama i insektima.

Imaju žarko crveni kljun, oči i stražnji dio. Ispod grla imaju crnu prugu koja ode vodoravno do nižih dijelova krila koja su isto crna sa bijelim točkicama. Ostatak krila je svijetlo smeđe boje. Glava i leđa su svijetlo sive boje, a trbuh i brada su bijeli. Ovo je najmanja vrsta zebica.

Životni vijek im je 5-7 godina. Veličina 12 cm.

Vrlo je popularna i atraktivna ptica.

Krletka ne bi smjela biti manja od 90x40x40 cm. To je veličina za jedan par. Najbolje ju je držati u paru ili miješanim kolonijama u volijeri koja ima u sebi biljke ili puno prečkica i grana te dovoljno mjesta za let. U volijeri neki parovi mogu postati teritorijalno agresivni oko gnijezda ili dominantni nad drugim parovima.

Hrane se djetelinom, špinatom, brokulom, crvima, malim žoharima, insektima i njihovim larvama. Od kupovne hrane jedu hranu za ptice egzote, u drugu zdjelicu potrebno im je stavljati grit, a ukoliko ih se želi rasplođivati potrebno je hranidbu pojačavati i dodavati jajčane smjese te vitamine u vodu.

Samo ženke sjede na jajima. Za gnijezdo koriste različite materijale, kao što su kokosova vlakna, papir narezan na trake, suhe travke i perje. Pariti se mogu sa 9-12 mjeseci starosti i najbolje ih je spariti kao par kada su mlade. Mužjak dok pjeva u ustima nosi grančicu i skakuće gore-dole. Pare se od rujna do kraja travnja o kolovoza do siječnja u divljini. Ženka polaže 4-6 jaja i sjedi na njima 14 dana. 21 dan nakon što se izlegnu napuštaju gnijezdo i još 21 dan nakon toga postanu samostalni, a do tada ih hrane i ženka i mužjak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr