Povratak

Dohranjivanje izbačenih ptića izvan gnijezda / Priprema energetski ispravne hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Jučer sam našla malog ptića koji je ispao iz gnijezda koje je na krovu ispod crijepa tako da nisam bila u mogućnosti ga vratiti. Za sada ga hranim kuhanim bjeljankom i tzv palentom pomješano. Taj recept sam našla na internetu. Ja sam ga mislila tamo ostaviti pa mozda majka dodje po njega no imamo mačku tako da nista od toga. Za sada se nalazi u mojoj sobi u " gnijezdu" koje sam ja napravila. Molim vas da mi date korisne informacije. Unaprijed vam puno zahvaljujem. Kristina.


O: Za identifikaciju male ptičice molimo da se obratite ornitološkim udrugama (Zagrebačko društvo za zaštitu i uzgoj ptica i ribica,Češljugar i drugi).Kuhani bjelanjak nema hranjivu vrijednost, uglavnom se koristi cijelo kuhano jaje pomiješano za keksima, palentom, drobljenim prosom, kao i drobljenom suhom psećom hranom (izvor animalnih proteina i vitamina. Po smjesi se može kapnuti par kapi svježe naranče radi mirisa. Također, korsite se paštete za oporavak pasa i mačaka (Recovery Royal Canin) u malim količinama. Hrani se tokom dana više puta, obroci ne smiju biti presuhi,jer zapnu u voljci ptice. Pustiti ptičicu sada sa namjerom da će ju majka zbrinuti, ne dolazi u obzir, jer ju ne može prenjeti do njihovog gnijezda.

 Ponekad pronalazimo mlade ptićice van gnijezda, jer ih je previše, te zbog „konkurencije“ oko hranjenja veći mladunci izbace manje i slabije, koji nisu sposobni boriti se opstanak.

Dohranjivanje izbačenih mladunaca prate problemi, kao što je vezanje uz ljude i način ishrane, navedene smjese nema u prirodi, te će neko vrijeme nakon puštanja na slobodu biti nesposobni u pronalasku obroka. Radi navedenog potrebno je ponuditi "živu hranu" kao što su sitni kukci i crvići,da bi kasnije sama ptičica lovila i ulovila svoje obroke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr