Povratak

Dražesne papige u paru i agresivno ponašanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moje dražesne papigice su odjednom postale strašno glasne te se jedna uvijek gura k drugoj, a ona odleti na drugi kraj krletke i  počne se glasati. Mislio sam da to ne bi bili znaci agresivnog ponašanja?
Unaprijed hvala. Juri

O: Dražesne papigice uvriježeni je hrvatski naziv za agapornide (eng. lovebirds). Ove papigice potječu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida dijeli se na 9 vrsta papigica, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi. Naziv lovebirds su dobile po tome što jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Zanimljivo je da kad se jednom oformi par kod tih ptičica, one će ostati zajedno pa makar ih stavili među čitavo jato istih jedinki.

Važno je napomenuti da mogu biti vrlo ratoborne i agresivne prema drugim pticama. Iz tog razloga nije preporučljivo stavljati ih u isti kavez sa drugim pticama, pogotovo kada su raspoložene za parenje.

Dražesne papigice vole imati puno prostora pa stoga i krletka mora biti što većih dimenzija. Spolno su zreli sa osam mjeseci, no najbolje ih je pariti u starosti od 12 do 15 mjeseci. Ukoliko imate mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za gniježđenje.

Kod ovih papiga je dosta teško razlikovati mužjake od ženki pa se može desiti da se prilikom kupnje uzmu dvije ptice istog spola. I u tom slučaju je moguće da se takve ptice, istog spola vežu i žive mirno u paru, ali je jedna od njih uvijek dominantna.

Agresivnija ptica može preplašiti svog partnera koji zbog toga bježi i skriva se u gnijezdu. Tamo čak može izleći nekoliko jaja na kojima će sjediti dok mužjak ne izgubi interes za parenjem. Ukoliko im nije do parenja, neki mužjaci , ali i neke ženke, napadati će svog partnera i voditi ga sa grane na granu. To može dovesti do iscrpljivanja slabije ptice. Agresivnija ptica (češće mužjaci) iskazuju svoju dominaciju širenjem zjenica, izvijanjem tijela u obliku slova S i mahanjem krilima. Neke papige skaču po granama ili prečkama. Kričanje  može biti izraz straha ili dominacije. Agresivnost može dovesti i do smrti jedne od ptica, ako kulminira do fizičkih sukoba ili do izgladnjivanja i iscrpljivanja slabije ptice. U najboljem slučaju doći će do neplodnosti  uzrokovane stresom. U takvim slučajevima je neophodno razdvojiti ptice.

Savjetujem Vam da se za dodatne informacije obratite u Ambulantu za ukrasne ptice na Veterinarskom fakultetu u  Zagrebu gdje rade kolege koji su specijalizirani na ovom području. Broj telefona ambulante je 01/ 2390 410, a radno vrijeme:  ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11, a utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr