Povratak

Društvenost i međusobno upoznavanje ptica - nimfa i udomljavanje pjevajućih papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedno pitanje za vas i nadam se da mi možete pomoći. Imam jednu stariju nimfu i da li smijem s njom staviti dvije pjevajuće papige, koje nemaju po jednu nogu? Želio bih ih udomiti pa bi ih stavio u isti boks ako je moguće. Hvala unaprijed i nadam se odgovoru... Lijepi pozdrav. Mrki

O: Papige su vrlo društvena bića. Treba obratiti pažnju na nekoliko aspekata zajedničkog suživota više ptica.

Ukoliko imate različite vrste, svakako je uputno da su barem u prvo vrijeme u odvojenim krletkama ili volijerama. Kada se ptice upoznaju, nikada ne znate kako će reagirati, mogu se odmah sprijateljiti, a može se stvoriti i poprilična netrpeljivost. Upoznavanje dvije ptice, bilo iste ili različite vrste, treba biti postepeno i na neutralnom terenu (izvan krletke), tako da nijedna ptica nema razloga pokazivati teritorijalnost i agresiju zbog obrane teritorija.  Stoga, zajednička puštanja trebaju biti uvijek uz nadzor, po potrebi i dvije osobe, posebno u početku.

Svaka je ptica svoj karakter i ne možete unaprijed znati i predvidjeti ponašanje i reakciju na drugu pticu. Tu je obavezno da svaka vrsta ima svoju krletku, svoj prostor  i samo svoje igračke. Da li će s vremenom početi dijeliti nešto s drugom pticom (ili više njih), pokazat će vrijeme. Ono što vam već unaprijed može pomoći je dobra socijalizacija, što znači da je ptica odmalena navikla na što više raznolikih poticaja, na interakciju sa što više ljudi, na promjene općenito.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr