Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jednu nimfu skoro godinu dana, tj. nimfa ima skoro godinu dana. Po cijele dane doslovno vrišti, a pročitala sam da je to znak da nimfa doziva ostale nepostojeće nimfe. S njime se u zadnjih mjesec dana družim sve više, ali on ipak vrišti i mislim da ne želi čovjeka za prijatelja, već drugu nimfu. Želim nabaviti još jednu, ali znam da će im onda biti potrebna još veća krletka te također želim kupiti ženku pošto je on mužjak. Kako će on reagirati na novu nimfu? Znam da ih treba odvojiti u zasebne krletke te ih približiti. Također želim imati mlade nimfice. Koje uvjete trebam imati za mlade? Hoće li me moja nimfa koju imam sada odbaciti i zaboraviti ako mu nabavim društvo? Unaprijed hvala, Katarina

O: Nimfe su karakteristične po svom intezivnom javljanju ili kričanju, neovisno da li se radi o mužjaku ili ženki. Dolazak nove nimfe suprotnog spola ne znači i da će kričanje biti uklonjeno, dapače bit će pojačano jer će to raditi u duetu.

Također, nova ženka ne mora se svidjeti mužjaku, a za podmladak ćete se morati strpjeti još dvije godine jer ponekad ženka snese prvi put jaje u dobi od 3-4 godine starosti.

Krletka za jedan par, koji će možda imati mlade, mora biti poveća jer gnijezdo za nimfe je u obliku kutije (koja se stavlja unutar krletke i pri tome zauzima veću površinu ili se stavlja van krletke, ali dobro učvršćena). Ptice su spremne za parenje u proljeće. Prethodno im vlasnik mora osigurati dobro pripremljenu i izbalansiranu hranu (od smjese sjemenja, vitamina, minerala, grit i drugo), treba im davati svježe voće i povrće (sezonsko), kao što je jabuka,mrkva,mlada paprika,radić i slično. Pred kraj zime treba u vodu dodavati pripravke koji su bogati vitaminima i amino kiselinama, koji sadrže veliki udio vitamina A, D3 i B kompleks. Jednom tjedno u sjemenje treba dodavati prstohvat drvenog ugljena (na sebe veže otrove i plinove u probavi ptice) te puštati  ptice iz krletke tokom dana, tokom par sati, da bi ostale u dobroj kondiciji.

S pticama kućnim ljubimcima vlasnik treba dosta raditi, igrati se s njima, učiti ih govoriti.... Ako se pažnja vlasnika imalo smanji, ptica mijenja ponašanje - ili će postati tužna i povučena, čupat će perje i doslovce ogoliti ili će ponašanje postati agresivno, kao što je kričanje, bacanje sjemenja van krletke, uništavanje svega unutar krletke, grizenje vlasnika prilikom dodira rukom i slično.

Ujedno, nakon što dobije novog partnera u krletci, "stara "ptica gubi interes prema vlasniku i većinu pažnje poklanja drugoj ptici jer je ona s njom 24 sata, s njom se igra, hrani, svađa i uživa tokom dana kada vlasnik nije kod kuće (posao, škola i drugo).

Preporučam da se još jednom pokušate još jače zbližiti s mužjakom,da mu posvetite tokom dana više pažnje, pokušate ga naučiti govoriti (najbolje se uči predvečer ), a ako i tada bude "kričao", nabavite mu ženku.

OZNAKE: