Povratak

Društvo ili veća krletka za kanarinca?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanarainca starog 2 godine i želim mu kupiti kanarinku, ali bojim se da bi se potukli ili da bi mogli dobiti male, a ja ih zbilja ne bih htjela (nemam uvjeta za malene). Kada je kupim, da li da je stavim u poseban kavez ili da je stavim sa njim? Mojem kanarincu treba društvo i veći kavez. Puno hvala unaprijed, Nina

O: Većina kanarinaca su mirni, pitomi i sramežljivi. Za razliku od većih ptica, ne snalaze se baš niti u prekomjernom držanju u rukama vlasnika, iako ima i iznimaka. Najsigurniji se osjećaju u velikoj i prostranoj krletci gledajući i komunicirajući sa vlasnikom.

Kanarinci po prirodi znaju biti vrlo teritorijalni pa prilikom uvođenja nove jedinke, ali i tijekom držanja više od jednog kanarinca u krletci, treba stalno voditi računa o njihovom ponašanju i podnošenju društva. Dominantno ponašanje je ponekad teško kontrolirati, što često rezultira i ozbiljnijim ozljedama u submisivnog kanarinca.

Zbog ovih karakteristika čini se da kanarinci općenito nisu osobito druželjubivi i da su sasvim sretni živeći sami u krletci.

S obzirom da ste se odlučili za nabavku nove jedinke i to ženke, svakako poduzmite potrebne mjere za prevenciju agresivnosti nabavkom nove krletke za kanarinku. Ukoliko je postojeća krletka dovoljno velika, može se podijeliti na pola metalnom priručnom pregradom. Naime, kanarinci znaju biti prilično agresivni prema ženkama ukoliko su u sezoni parenja pa se u to vrijeme čak i preporuča ne držati ih zajedno u krletci cijelo vrijeme.

Najbolji je pokazatelj prihvaćanja druge jedinke u kanarinaca kada se međusobno ljube pa je i to vrijeme kada se može pokušati staviti ih u zajedničku krletku.

No, kako ste naveli da ne želite potomke kanarinaca, možda biste, za početak, mogli iapk razmisliti samo o nabavci veće krletke za Vašeg postojećeg ljubimca, što će njemu vjerojatno pružiti više zadovoljstva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr