Povratak

Držanje rozela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam namjeru kupiti plavu rozelu, ali sam dobio informaciju da je preporuka da se kupuju u paru. Da li to ima osnove?
S poštovanjem, Darko

O: Rozele su papige koje vuku podrijetlo s juga Australije. Ova vrsta papiga pripada srednje velikim papigama i naraste do veličine od 30 cm. Rozele su prekrasnih boja, ugodnog glasa i vrlo otporni ljubimci. Te činjenice ih čine vrlo popularnim kućnim ljubimcima. Vrlo su aktivne ptice i spretni letači. Vole se igrati, penjati i grickati. Kad se jednom oforme partneri, lako ih je uzgajati.

U divljini grade gnijezda u rupama drveća te žive u manjim jatima.

Mnogi uzgajivači navode da je kod ove vrste ptica potrebno osigurati dovoljno vremena i truda kako bi se spriječila pojava agresije ili neprirodnog ponašanja, kao što je čupanje perja, gubitak apetita,... Naime, rozele su poprilično plašljive ptice te im je za pravilnu socijalizaciju i odgoj potrebno posvetiti poprilično puno vremena, na dnevnoj osnovi. Stoga, nerijetko uzgajivači i savjetuju da se prilikom kupovine ove vrste, vlasnici odluče za držanje u paru kako bi se kompenzirao vremenski period izbivanja iz kuće te ptici osiguralo društvo.

O dimenzijama volijera, kao i o načinu hranjenja i uzgoja možete se posavjetovati s djelatnicima naših centara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr