Povratak

Dugotrajno mitarenje ili bolest | Češanje i gubitak perja - grinje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin v3


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam pitanje vezano za mušku tigricu kojoj  ispada perje u protekle dvije godine. Stavljam  u vodu vitaminske pripravke i jede samo sjemenkice te bar, voće i zeleniš baš i ne. Ispod krila nema perja i sad primjećujem i na stomaku. Stalno se češka i trlja od prečke kaveza. Po prečkama zna biti nekakvih bijelih ljuskica. Isto tako, primijetio sam da je boja poviše nosa smeđa i nije više plavičasta kao što je bila. Kako još pomoći da vrati perje? Hvala, Nenad

O: Dugotrajno mitarenje, tj. promjena perja fiziološki se odvija dva puta godišnje i traje po par tjedana. Ovakva promjena perja koja traje dvije godine kod Vaše ptice nije fiziološka i možemo reći da je u pitanju bolest.

Najvjerojatnije je riječ o parazitarnoj invaziji grinjama koje napadaju toplokrvnu perad. Životinja ostaje bez perja i vidimo golu kožu koja je crvenkaste boje. Grinje piju krv životinje isključivo noću. Fotoosjetljive su i skrivaju se u tamnim djelovima krletke na rubu prečki, ispod tacne s pijeskom i u pukotinama predmeta od prirodnog drveta. Razmnožavaju se tijekom cijele godine. Ptice koje su napadnute parazitima su vidnije nervozne često se tresu kao da žele nešto skinuti sa sebe. Prisustvo parazita možete jasno vidjeti ako stavimo navečer bijeli papir na dno krletke; ujutro na njemu možemo naći crne točkice. Također, zadržavaju se u vodi pojilice te ih i tamo možete vidjeti (crne točkice). Ptica se mora tretirati s insekticidom koji je namjenjen toj vrsti životinja. U ponudi Pet centra na raspolaganju je Pet soft sprej te kapi Petvital Verminex. Svakako je potrebno i tretirati krletku, dezinficirati prvo vrelom vodom te je pošpricati dezinficijensom za krletke. Sve drvene djelove krletke treba ukloniti i zamjeniti ih plastičnima. Nastavite s vitaminsko-mineralnim preparatima koje dajete ptici i promatrajte stanje životinja.

Osim parazita, ovakve slične simptome  mogu izazvati i neke druge bolesti i stanja, npr. stres, bolest kljuna i perja itd. Ukoliko se stanje ne popravi nakon tretiranja s antiparazitikom u roku od tjedan dana, savjetujem Vam da posjetite ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagreba ili u nemogućnosti toga posjetite Vašeg veterinara.