Povratak

Glasanje i međusobna komunikacija tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Trebam jedan savjet u vezi papiga tigrica. Dvije su u krletki, mužjak i ženka, tek su 2 dana kod mene, a stare su mjesec dana. Snimio sam ih na mobitelu kako cvrkuću te kad sam pustio tu snimku one počnu cvrkutati još više i čini mi se da im to jako paše. Ili se možda varam, pa se možda boje toga?

Zahvaljujem uz pozdrav.  

O: Tigrice među sobom komuniciraju glasom, raznolikom pjesmom koju pjevaju te gestama kojima pokazuju da su naklonjeni ženki te grubim opomenama kojima teže ostvariti dominaciju. Društveno je ponašanje tigrica vrlo složeno te svakog dana kod Vaših ljubimaca možete uočiti nove detalje. Tigrice su vrlo inteligentne i aktivno komuniciraju sa svojom okolinom.

Nijedna ptica nije ista, svaka tigrica ima izraženu vlastitu osobnost. Tigrice bi trebale živjeti udvoje ili u jatu jer im treba igra i komunikacija s pripadnicima njihove vrste.

One se ne glasaju bez smisla već se sporazumijevaju sa svojim partnerima. One stvore svoje vlastito narječje kojim govori cijelo jato. Najbolje se to može vidjeti kada se u skupinu dovede nova mlada papigica. Ona će na početku biti tiha i osluškivati glasanje novog jata. Kada nauči novo narječje, veselo će se pridružiti u komunikaciju. Ženke imaju i vlastiti zov koji pripadajuću mužjak mora naučiti.

Vaše ptičice kada čuju sebe na snimci misle da čuju druge papigice i veselo odgovaraju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr