Povratak

Golublje leteće uši

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Nigdje nisam mogao pronaći ništa o muhama koje su plosnate i zavlače se u perje golubova. Jednu sam ubio i pojavila se krv – zaključujem da siše krv golubovima. Kakav je to parazit i kako se zove?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem, Zlatko

O: Golublje leteće uši - Pseudolychia canarinensis (Hippoboscide) su uobičajeni vanjski nametnik na grlicama i golubovima. Mužjak i ženka se hrane krvlju ptica i sisavaca koji su im domaćini.

Svojim oblikom prilagođeni su penjanju i kretanju po perju i dlakama, odrasli oblik ove vrste zadržava krila tokom cijelog života. Žive u tropskim, subtropskim i regijama s vrlo blagim zimama i vrlo toplim ostatkom godine. Veličina ovog nametnika je 5-6 mm u dužinu, krila su duža od tijela, vrlo su spori letači, imaju vrlo jak skelet što ih štiti od kljuna domaćina prilikom čišćenja perja.

Ženka producira samo jednu larvu koja živi u njoj, tri puta se presvlači i nakon toga izlazi iz ženke u stadiju pupe (nalazimo ih na pticama u obliku smeđe sjemenke, kao i u gnijezdima). Nakon što pupa dobije krila, leti na svog domaćina.

Ova leteća uš vrlo rijetko napada čovjeka, ali ne mogu preživjeti na čovjeku niti mu prenijeti bolest, kao što prenose jednu vrstu mikroparazita, uzročnika malarije ptica.

Golubarnik i gnijezda treba čistiti svaka dva tjedna preparatima na bazi permetrina i piperonil butoxida (Desektin EC) s 1% otopinom, a ptice treba tretirati prirodnim insekticidom u obliku praha na bazi pirethruma. Za pomoć prilikom nabave i tretiranja objekata obratite se najbližoj DDD organizaciji na Vašem području ili veterinarskoj stanici.