Povratak

Grijanje bolesne ptice / Lijekovi Fuvicin, sulfadimidin, Vetaflok p/o

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam dvije papigice tigrice, nekih 4 mj. od kupnje iz dućana. Rekli su mi da su mlade. Ženka se razbolila (bila je na propuhu), simptomi: jako je slaba, ne može se održavati na štapiću na kojem sjedi , po noći često puta i padne. Mislim da ima i proljev i puno tiše se glasa ako se glasa... To traje nekih 3 dana, a počelo je prije 10-ak dana s mirnim sjedenjem na štapiću, već mi je to bilo sumnjivo. Kažem, bila je na propuhu, s obzirom da mi iz jedne ambulante nisu htjeli dati savjet istraživala sam na internetu, stavila sam je u kutiju i žarulju od 60w da je grije, prekrila krpom. Skuhala sam kamilicu i stavila meda i češnjaka za energiju. Jede klas.  I primjetila sam malu, kao rožnatu izraslinu uz rub kljuna, smećkaste boje. Čitala sam da su to grinje? Da li za njenu bolest mogu kupiti esbesol bactrim ili enrofloksacin? Nisam u mogućnosti trenutno da plaćam ambulantu. Za lijekove ću se snaći. I koliko dugo da je držim u kutiji? Hvala. Lp, Sanja

O: Papiga se može utopliti tako da u veliku kartonsku kutiju, koja je dvostruko veća od krletke, stavite krletku s papigicom.

Gornji dio kutije ostavite širom otvoren, a 50 cm iznad krletke treba učvrstiti žarulju od 60 vata koja će grijati kao što se griju mali pilići. Treba stalno mjenjati vodu, a bilo bi dobro da papiga ima više pojilica i zdjelica s hranom kako bi joj stalno bili na dohvat. Potrebno je da papiga uzima što više vode kako ne bi dehidrirala, a voće i zelenje treba izbaciti iz prehrane dok ne ozdravi.

Kod navedenog stanja moguće je koristiti nekoliko preparata: Fuvicin ili sulfadimidin ili Vetaflok p/o.

U praksi se dobar pokazao prah Fuvicin (oksotetraciklin, sulfamomometoksin), koji sadrži vitamine i minerale, a potrebno ga je staviti u vodu u maloj količini (koliko stane "na vrh noža").
 
Sulfonamidi pripadaju antimikrobnim lijekovima su  širokog spektra djelovanja. Koče rast gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, te nekih klamidija i protozoa (kokcidije..). Djelotvorni su i na vrste iz roda Streptococcus, Staphylococcus, Salmonella, Pasteurella, pa čak i E. coli.
 
Enrofloksacin (Vetoflok 10%) peroralna otopina - terapija i metafilaksa primarnih i sekundarnih bolesti dišnog i probavnog sustava peradi (kokoši, purana, tovnih pilića, pilenki, matičnih jata i dr.), ptica, krznaša i glodavaca koje uzrokuju bakterije i mikoplazme osjetljive prema enrofloksacinu (Escherichia coli, Salmonella spp., Mycoplasma spp., Pasteurella spp., Bordetella bronchiseptica, Pseudomonas aeruginosa, Fusobnacterium necrophorum, Haemophilus spp., Staphylococcus spp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Campylobacter spp., i dr.). Sobne, kavezne i ukrasne price i golubovi, papige, fazani i dr.: 1 ml / 1 l vode.Liječenje peradi, ptica, krznaša traje 3-5 dana. Ako je riječ o salmonelozi, pasterelozi ili mješovitoj kroničnoj infekciji lijek valja davati 5-10 uzastopnih dana. Vetoflok 10% peroralna otopina daje se u vodi za piće u koju se stavlja neposredno prije upotrebe. Tijekom liječenja voda s lijekom mora biti trajno dostupna životinjama i to im mora biti jedini izvor tekućine. Svakodnevno treba pripremiti svježu otopinu lijeka, a neiskorištenu vodu nakon 24 sata baciti.

Preporučujem svakako i posjet veterinaru.

Nakon terapije obavezna je kura vitaminima, koji se stavljaju u vodu, npr. Versele-laga Omni-vit, Sera Vitamin plus.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr