Povratak

Gubitak perja kod papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam rozelu penant od 2006 godine. Uzeo sam je iz jajeta i sam hranio. Prve 2 do 2,5 godine s perjem je sve bilo u redu, ali onda je počela postepeno sve više gubiti perje po cijelom tijelu osim po glavi. Davao sam sve vrste preparata i vitamina za perje, ali mi ništa nije pomoglo. Nazive ne znam, ali bilo je 5-6 vrsta preparata. Sada ptica na sebi ima oko 40% perja. Vesela je, hrani se dobro, dnevno leti i van kaveza je oko 1,5 sat, dobro komunicira s okolinom, samo je perje nestalo. Negdje na internetu sam pronašao da postoji mogućnost genetske greške zbog parenja sa srodnicima. Imate li kakav savjet, mišljenje, pomoć da vratimo nekako perje ptici. Zahvaljujem unaprijed.

Pozdrav, Darko


O: Gubljenje perja kod papiga može predstavljati neugodan problem. Prvenstveno stoga što papige gube na onoj jedinstvenoj ljepoti i koloritu, radi čega ih većina ljudi i drži kao kućne ljubimce, a postoji i mogućnost da se radi o nekim bolestima, što stanje čini ozbiljnijim. 

Gubitak perja može nastupiti spontano ili kao posljedica čupanja od strane same ptice. Pri tome, kada se kaže spontano, može biti riječ o mitarenju, koje je fiziološki proces ili perje ispada mimo procesa mitarenja. Da je riječ o mitarenju možemo znati po tome što su nova pera vidljiva i nema golih područja, bez perja.

O mitarenju možete pročitati više u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

Čupanje perja od strane ptice možemo okarakterizirati i kao samoozljeđivanje. Ono može nastupiti iz organskih razloga odnosno bolesti, a možemo ga ponekad klasificirati i kao psihotično. Medicinski razlozi koji uvjetuju ispadanje su parazitarne invazije, upala dlačnih folikula, hipotiroidizam, oslabljena funkcija bubrega, alergije, loša prehrana općenito, tumori.

Poremećaji u ponašanju mogu imati veoma različite uzroke i detekcija problema je moguća samo uz temeljitu anamnezu i dobro poznavanje biologije i uvjeta držanja konkretne ptice. O mogućnosti da perje ispada kao posljedica genetskih mutacija nemam spoznaja, ali takva mogućnost je realna, ukoliko se radilo o uzgoju u srodstvu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr