Povratak

Gubitak perja nimfe pri ozljedi kod letenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nimfa mi se ozlijedila prilikom letenja. Imamo je već 1 mj. i stalno je puštamo da leti. Međutim, danas se udarila i počupalo joj se perje sa kompletnog obraza, malo se bila smirila i sad je sve u redu. Pošto znam da joj je na mjestu crvenog obraza uho, sada joj se vidi i nema perje na tome mjestu, hoće li joj ponovo narasti? Gordana

O: Ukoliko nije došlo do teže ozljede pernih folikula, ne vidim razlog da Vašoj nimfi ponovno ne izraste perje. Moguće da će za to biti potreban duži vremenski period, ali treba biti strpljiv.

Ukoliko na ozlijeđenom mjestu postoji rana, savjetuje se primjena antiseptika kako ne bi došlo do infekcije i prodora bakterija u dublje slojeve kože i zahvaćanje folikula perja. Za to možete koristiti Vetoquinolov Cothivet sprej za rane, s eteričnim uljima ljekovitog bilja, koji je dostupan u veterinarskoj ljekarni Pet centra. Također preporuka je da u vodu dodajete vitaminsko-mineralne dodatke za ptice kako biste osigurali sve potrebne elemente za normalno funkcioniranje organizma te rast i razvoj novog perja, koji su također dostupni u Pet centar trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr