Povratak

Gubitak ravnoteže (nestabilnost) i ljuskice na nogama kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kanarinca starog 7 godina, mužjaka. Dosad je uvijek bio dobrog zdravlja i nije pobolijevao. Prije otprilike 20-ak dana primjetila sam da je sve nestabilniji na nogama, kao da jedva drži nogice na prečkama te je počeo padati sa prečke. Jedine promjene koje su vidljive su ljuskice na nogama. Hranim ga uobičajeno, živahan je, nije izgubio apetit, već se čini da jede pojačano. Molim vas da mi odgovorite o čemu bi se moglo raditi, da li je moguće da se radi o infarktu? Unaprijed hvala, Ružica

O: Normalnim ponašanjem zdravog kanarinca smatramo kada je on vrlo aktivan te

živahno skakuće po prečkicama u krletki, da je perje čisto te lijepe, izražajne boje, oči sjajne i čiste, pjevanje (posebno mužjaka) izraženo i punom snagom, ženke se tiho javljaju ili pjevuše.

Svako odstupanje od navedenog ponašanja, kao što je gubitak apetita, nakostriješeno perje, sjedenje na prečki duže vrijeme, vodenaste oči ili upaljene i crvene boje, kihanje, promijenjen izgled kože na nogama i slično, upućuje na oboljenje.

Ljuštenje kože obično je posljedica kožnog nametnika (knemidokoptesi) ili genetskog nasljeđa ili loše ishrane ili držanje karletke s pticom u neadekvatnim uvjetima (propuh, hladno, pretoplo i slično).

Ako se i radi o kožnom nametniku koji izaziva pojačano ljuštenje, kod starijih kanarinaca može doći do taloženja kalcijevih soli između ljuskica te se smanjuje pokretljivost ili ptica nestabilna, kao u Vašem slučaju.

Nogice se mogu mazati parafinskim uljem ili uljem gospine trave kako bi omekšali kožu koja se ljušti i onemogućili "disanje" nametnicima. Naravno, potrebna je i određena terapija (antiparazitik koji se može mazati lokalno) ili antibiotik ili neki drugi preparat, a o svemu odlučuje veterinar nakon pregleda.

Vlasnik mora ptici omogućiti što lakši prilaz hrani i vodi (zdjelice postaviti bliže prečki gdje ljubimac najviše sjedi), krletku postaviti unutar kuće ili stana, a ne na terasu zbog mogućih propuha i vrućina koji utječu na cirkulaciju i rad vitalnih organa, odnosno dovode do općeg pada imuniteta, posebno kod ptica koje su starije od 5-6 godina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr