Povratak

Guld amadina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li napisati nešto o vrsti tropske australske ptice Diamant de Goult? Što treba nabaviti za udomiti jednu takvu? Cvijeta

O: Guld amadina (eng. Gouldian Finch, Lady Gouldian Finch, Rainbow Finch; lat. Chloebia gouldiae, Erythrura gouldiae) je ptica koja potječe iz Australije gdje u prirodi živi u jatima.

Prosječno živi između 12 i 20 godina. Odrasli ljubimci su između 12 i 14 cm dugački te 12-20 g teški.

Gould amadine se prema boji glave dijele na crnoglave, crvenoglave i žutoglave. Baš se crnoglave gould amadine, u odnosu na prije navedene varijante, smatraju najčešće zastupljenim u prirodnom staništu (u Australiji).

Ostatak tijela im je prekriven živopisnim bojama, kao što su zelene boje po leđima, ljubičaste boje prsište, žute boje abdomen, te prije navedene boje glave. Naravno, do danas postoje i mnoge mutacije, varijacije boja ovih ljubimaca.

Spolna zrelost se dostiže u dobi između 9 i 11 mjeseci života ljubimca. Do tog vremena, boje ljubimaca se postepeno mijenjaju. Tako, kada se "maleni" izlegu iz jaja, prvih 12 dana su bez perja. Nakon tog perioda se postepeno pojavljuje perje različite boje. Naime, kod mladih životinja glava i vrat su sive boje, dok su leđa, krila i repna pera maslinasto zelene boje. Kasnije se boje mužjaka i ženki diferenciraju. Boje mužjaka su uvijek jače izražene, za razliku od ženki čije su boje nešto zagasitije.

Idealna temperatura za držanje ove vrste ljubimaca je između 21 i 25°C (iako je dokazano da dobro podnose temperature između 5 i 40°C). Vlažnost zraka bi trebala biti između 55 i 65%.

Ljubimci se hrane hranom namijenjenom za egzote. S vremena na vrijeme, kao i za vrijeme mitarenja (jednom godišnje), se može dodatno obogatiti prehrana s dodacima i vitaminima, a sve kako bi se spriječila eventualna pojava deficita nekog od vitamina ili minerala.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr