Povratak

Hladne noge tigrice / Uočavanje simptoma bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam dvije tigrice. Primjetila sam kad uzimam papige u ruke da jedna ima tople nožice, a druga hladne i pročitala sam na netu da to znači da je bolesna, iako ona ne pokazuje nikakve znakove bolesti, je li to istina? Lijepi pozdrav, Ivona

O: Hladne noge kod tigrice mogu biti jedan od mnogobrojnih simptoma bolesti kod ptica, međutim važno je reći da, ukoliko ne vidite neke od ostalih simptoma, tada je najbolje da svakodnevno promatrate Vašu ptičicu i kontrolirate hladnoću nogu – ukoliko je ona konstantna i ne pojavljuju se drugi simptomi, onda je to stanje za nju normalno.

Važni simptomi bolesti  na koje bi trebali obratiti svakodnevno pažnju kod Vaše dnevne rutine mijenjanja vode i hrane te čišćenja krletke su neaktivnost i nezainteresiranost ptičice, nakostriješeno perje, niski stav na prečki ili na dnu krletke kao da ptica "čuči" zatvorenih očiju dulje vremena tijekom dana.

Ukoliko je apetit smanjen ili ga gotovo i nema, tigrica se prestala glasati, glasno diše, kiše, ima iscjedak iz nosa ili povraća, gubi perje, tjedno gubi na težini, uočite otečenja, promjene u dnevnoj rutini (npr. ne žele više izaći van iz kaveza i provoditi slobodno vrijeme u igri i kratkim preletima), često trza ili ima nagle pokrete glavom, samoozljeđuje se,  primjetite da krvari ima otvorene ozljede, rane... Dehidracija kod ptičica može ponekad uzrokovati slabost, upadnute oči, ljuštenje kože na prstima te hladne noge, pa svakako vodite računa koliko Vaša tigrica popije vode kroz dan.

Ukoliko biste primjetili da se stanje mijenja ili da se pojavljuju neki od spomenutih simptoma, moj savjet je da kontaktirate veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr