Povratak

Iscjedak iz oka nimfe / Osjetljivost kućnih ptica na uvjete u okolini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Danas sam primjetio da moja nimfa ima suzne oči, što to može uzrokovati? Stolica je normalna i stalno se javlja i igra se po kavezu.

Krešimir


O: Iscjedak iz oka najprije upućuje na konjuktivitis koji može biti posljedica infekcije, prašine, pada otpornosti, a može se javiti i kao simptom drugih bolesti. Često se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, a može čak biti i rezultat ozljede odnosno traume. U početku je oko crveno, vodenasto, a postoji i iscjedak iz nosnica, a kasnije se iscjedak zgušnjava i nastaju naslage nalik krastama oko oka.

Nimfe su, kao i druge ptice kućni ljubimci, osjetljive na ambijentalne uvjete, poput duhanskog dima i različitih kućnih kemikalija. Redovito pušenje u prostoriji u kojoj boravi nimfa može dovesti do kroničnih problema s očima, a jednako vrijedi i za jake kućne kemikalije koje ponekad mogu imati i pogubnije posljedice.

Kvalitetna prehrana od velike je važnosti jer omogućava održavanje imunosti na potrebnoj razini,što je samo po sebi prevencija mnogih bolesti. Također, pticu ne bi trebalo držati na propuhu, odnosno na mjestu na kojem je izraženo strujanje zraka.
 
Pratite ponašanje svojeg ljubimca i kontaktirajte svog veterinara radi pregleda oka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr