Povratak

Ispadanje perja - mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam papigice vrsta rozalija, kojoj u zadnje vrijeme pretjerano opada perje i ne raste novo. Raste joj samo začetak pera koje se ne otvara. Dajem joj redovito vitamine i minerale , te ju hranim Hobby program hranom. Posjetila sam veterinara , no oni su mi rekli da je ta vrsta papigice dosta rijetka  kod  nas , te neznaju uzrok opadanja. Papiga nije depresivna i ne odbija  hranu.
Lijepi pozdrav, Marina

O: Ispadanje perja može biti znak fiziološkog procesa u organizmu (mitarenje) ili pak znak određenih bolesti. 

Mitarenjem (lat. mutare: mijenjati, zamijeniti) se naziva odbacivanje starog i rast novog perja kod svih vrsta ptica. Postoje razni oblici mitarenja, no općenita je činjenica da se perje potroši, odnosno s vremenom ošteti i povremeno treba biti obnovljeno. Većina ptica može letjeti i za vrijeme mitarenja. Zamjena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta čak određenim sistemom, kako bi ptica i dalje mogla letjeti. Vrlo rijetke vrste u razdoblju mitarenja ne mogu letjeti.
 
Mitarenje možemo podjeliti na:
- neprekidno mitarenje: neprekidno mitarenje tijekom cijele godine, kad se perje stalno, polagano, mijenja, često kod papiga.
- potpuno mitarenje: odvija se jednom godišnje, kad se mijenja svo perje, npr. kod domaće kokoši.
- djelomično mitarenje: odvija se nekoliko puta godišnje. Dva puta godišnje se kod velikog broja vrsta mijenja perje, zimsko i ljetno. Međutim, ima i češćeg mijenjanja perja.

Također postoji i:
- zamjena perja mlade ptice perjem odrasle, koje može biti druge boje, druge kvalitete i sl.
- zamjena perja zbog parenja, zbog ležanja na jajima kao i radi drugih prilagodbi životnim uvjetima.
 
Mitarenje je u pravilu ogromno opterećenje za organizam ptice. Neke su ptice u tom razdoblju vrlo razdražljive. Vrijeme udvaranja, parenja i ležanja na jajima je najčešće odvojeno od razdoblja mitarenja, jer i to je vrijeme za ptice vrlo opterećujuće i stresno. U vrijeme mitarenja se ptice posebno rado kupaju, bilo u vodi ili u pijesku, kako bi bolje odstranile ostatke perja. Ponekad je proces mitarenja burniji, pa dolazi do pojačanog gubitka perja. Ukoliko je ptica zdrava,  tj. uobičajeno je živahna, pjeva i jede, nema razloga za zabrinutost.

Uzroci nepravilnom mitarenju i slaboj obrasosti perjem različiti su, a često nisu ni potpuno poznati. Opsežnije mitarenje može nastati zbog previsoke temperature okoliša, nagle promjene temperature i nakon pretrpljenog šoka (straha). Ptice držane u krletkama imaju u tijeku godine gotovo podjednaku temperaturu okoliša, što nije u skladu s prirodnim uvjetima života ptica, jer, naime, izostaje utjecaj prirodne promjene godišnjeg doba, a time i utjecaj vanjskih temperatura, vlažnosti, količine svjetla i drugih čimbenika, važnih za nastup mitarenja. Uzrok nepravilnom mitarenju može biti i slaba i nedostatna prehrana, tj. nestašica pojedinih aminokiselina, vitamina i minerala, posebno kalcija. Upravo je neizbalansirana prehrana najznačajnija za nepravilnosti mitarenja. Ptice se pretežno hrane jednom vrstom hrane, u kojoj nema svih potrebnih hranjivih tvari i zato nastaju poremećaji općeg metabolizma u okviru kojih se nalazi i poremećeno mitarenje.

Pticama koje imaju poteškoća u mitarenju potrebno je u prehranu dodavati vitaminsko-mineralne pripravke bogate aminokiselinama: JBL - Otvitol multivitamini za ptice, Orlux - Omni-vit sredstvo za uzgoj i kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Orlux - Muta-vit sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina, Prestige - Amino-vit MOULT za lijepo perje, sadrži 13 viatmina i 16 aminokiselina u tekućoj formi, Vitakraft - dodatna hrana pri mitarenju za srednje i velike papige, Hagen - Prime vitamini, minerali i aminokiseline za ptice.

Vašoj ptici je neophodno pojačati prehranu, te ju obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za papige koji sadrži i esencijalne amino kiseline. Ptici priuštite i češće kupanje ili špricanje (kantica s raspršivačem) te joj na taj način smanjite iritaciju kože prilikom nicanja novog perja.

U Zagrebu na Veterinarskom fakultetu postoji ptičja ambulanta, čiji je telefonski broj 01/23 90 410, a radno vrijeme ptičje ambulante je ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati, te subotom 9-11 sati, pa ukoliko se stanje Vaše ptice ne popravi kroz oko 14 dana ili se u međuvremenu pogorša, svakako ih posjetite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr