Povratak

Iznošenje tigrice na balkon tijekom lijepog vremena

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Dobila sam dvije tigrice i ne znam baš puno o njima. Dosta toga sam pročitala na internetu, ali me zanima smijem li ih držati na balkonu, koliko dnevno i na kojoj temperaturi.
Lp, Ksenija

O: Tigrice su papige toplih krajeva te ih kao kućne ljubimce treba držati na sobnoj temperaturi od 18 do 24 ⁰C.
 
Za topla vremena može se krletku iznijeti na otvoreno, ali tako da su vanjska i unutarnja temperatura gotovo izjednačene. Time se izbjegava stresan utjecaj nagle promjene temperature koji može rezultirati oboljenjima ponajprije dišnog sustava, a isto tako sustavnog oboljenja ptice. Krletka bi svakako trebala biti natkrivena i zaklonjena, tako da se izbjegne izlaganje oborinama, propuhu i direktnom sunčevom svjetlu. Ukoliko je balkon ili terasa tako pozicioniran da na njega može skočiti mačka, ptica bi trebala biti pod stalnim nadzorom. U potrazi za hranom, na krletku bi mogle sletjeti i veće vanjske ptice što bi tigricu moglo preplašiti, a zbog mogućeg prijenosa zaraznih i parazitarnih bolesti trebalo bi izbjegavati svaki kontakt s vanjskim pticama.

Pticu u početku treba iznositi na balkon samo nekoliko minuta i postepeno produžavati vrijeme boravka na otvorenom. Važno je i procijeniti hoće li tijekom dana, za dužeg boravka na otvorenom, krletka biti izložena direktnom sunčevom svjetlu. Noću bi svakako trebalo pticu vratiti u zatvoren prostor.

Ptičici bi bilo dobro prije ovakvih promjena uvesti u prehranu multivitaminski dodatak kako bi se što bolje prilagodila i uživala u novim iskustvima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr