Povratak

Izraslina i krv oko kloake zebice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam par australskih zebica. Jučer sam primjetila da je ženkica malo krvava oko kloake, a danas se primjeti neka izraslina koju ona stalno kljucka kljunom. Inače je kao i obično vesela i živahna, normalno jede i pije, glasa se kao i obično. Jedina promjena je da teže ispušta izmet sva se našušuri i napinje i izmet je blago smećkaste boje. Oko tog područja skoro nema perja. Što bi to moglo biti... nadam se da nije ništa strašno. Hvala i pozdrav! Martina

O: Moram Vas upozoriti da se kod svih ptica koje se drže u većem broju, a posebno kada su u pitanju male ukrasne ptice kao zebice, kod pojave zdravstvenog problema samo jedne jedinke razvija kanibalizam. Kanibalizam treba u početku odmah zaustaviti jer ostatak jata doslovce "navali" na bolesnu jedinku i dovede do njezinog uginuća. Ova prirodna pojava poznata je od davnina jer se u stvari ispoljava gen za preživljavanjem, odnosno bolesnu pticu jato izdvoji (iskljuca) kako bi iskoristili njene zalihe hrane, gnijezdo ili partnera. Stoga, vrlo važno je što prije bolesnu zebicu odvojiti od ostalih.

U tu svrhu, za privremeni boravak i tretman ptičice, potrebna Vam je za zasebna, manja krletka (poput krletki za transport ili držanje kanarinaca), kojoj možete čak skinuti i prečkice te tako navesti zebicu da se što manje umara ili penje, vodu i hranu postaviti na dno krletke u plitkim posudicama (mogu poslužiti i plastični čepovi promjera 4-5 cm), dno krletke prekriti papirnatim ubrusom ili ručnikom (kako biste mogli kontrolirati izgled izmeta).

Prethodno bolesnu zebu uhvatite i lagano operite zadak s tekućom toplom vodom, postupak mora biti kratak i što manje stresan, a nakon toga osušite mokri dio papirnatom maramicom (ne brisati, već lagano tapkati po perju i zadku). Oboljeli ili promijenjeni dio zadka možete namazati uljem gospine trave – vrlo malom količinom. U posudicu s hranom treba dodati jednom tjedno drveni ugljen ( npr. Vitakraft ugljen za ptice) u vrlo maloj količini (prstohvat). Hrana mora biti dobre kvalitete (iz originalnog pakiranja), a u vodu za piće sljedećih sedam dana treba dodati kap vitamina za ptice. Tokom oporavka ne smiju se davati poslastice, sipine kosti, svježe voće ili povrće. „Krletka-bolnica“ mora biti u neposrednoj blizini krlete s ostatkom jata,jer zebice su vrlo ovisne o svojem društvu.

Što je točno uzrok, teško je ustanoviti – parenje, promjena hrane, voda iz vodovoda s više klora, promjena mjesta držanja krletke... Oporavak će potrajati i do mjesec dana, u ovom slučaju ne koriste se antibiotici jer je teško odrediti pravu dozu za vrlo malu zebicu, a nakon terapije obavezno se javlja problem oporavka probave.

Uz Vašu njegu i pridražavanje navedenih uvjeta, nadamo se brzom oporavku Vaše zebice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr