Povratak

Japanska prepelica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Kod kuće imam dvije mlade prepelice, mužjak i ženka. Ženka je počela nesti jaja, kad je snesla tri dalje više nije nesla. Možete li mi reći, zbog čega ona dalje ne nese jaja, a pročitao sam da bi trebale svakih sedamnaest sati snesti po jedno jaje?

Matija

O: Japanska prepelica (Coturnix japonica) spada u najrasprostranjeniju, najbrojniju i najproduktivniju vrstu prepelica u svijetu. Zanimljivo je da spolno sazrijevaju najkasnije sa sedam tjedana, a većinom i ranije.

Posebne linije nesilica u razdoblju od 200 dana proizvode i do 160 jaja. U dobi od otprilike 28 tjedana sposobnost nesenja opada. Godišnja učinkovitost iznosi oko 300 jaja. Takav uspjeh u nesenju zahtijeva dakako ispravno držanje prepelica s režimom svjetla, stalnom temperaturom i posebnom hranidbom. Samo prirodno hranjene prepelice nesu zdrava jaja.

Prepelice moraju biti smještene u zatvorenom ili poluzatvorenom prostoru. Bitno je da nisu izložene propuhu i oborinama. Ne bi bilo loše kad bi postojao neki sistem ventilacije koji bi izvlačio zrak iz prostorije jer prepelice (ipak su to kokoši) dosta praše. Preporučuje se stabilna temperatura jer će velike oscilacije temperature uzrokovati slabiju nesivost. Idealna temperatura je od 18-22°C, a nesivost pada na 80% tek na temperaturi nižoj od 10°C. Svjetlost je vrlo važan faktor za visoku produktivnost. Idealno bi bilo 23 sata svjetla i 1 sat mraka. U noćnim satima dovoljno je neko slabo svjetlo, tek toliko da prepelice vide jesti. Ovo je iz razloga jer prepelice stalno po malo jedu i piju vodu. Veći prostor osigurava bolje uvjete, a samim tim i bolje zdravlje ptica, a u konačnici i bolju produktivnost.

Japanske prepelice nisu zahtjevne u pogledu ishrane. Hrane se kao i sve druge kokoši, što znači mješavinom raznih žitarica i sitnih sjemenki uz dodatak lucerne. Dobro je dodati vitaminsko- mineralne dodatke zbog kalcija koji je neophodan za kvalitetnu ljusku jajeta i grit (mljevene školjke). Pored žitarica, nije loše davati im svakodnevno i malo zelene hrane ( radić, djetelina, trava i sl). Pošto prepelice stalno jedu, potrebno im je osigurati da stalno imaju čistu vodu na raspolaganju.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr