Povratak

Japanska prepelica - prehrana i držanje u uzgoju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam nekih 100-tinjak japanskih prepelica prvenstveno zbog ljekovitih jaja. Zanima me, s obzirom na to da imam kavezni uzgoj, zašto njima već nakon 2 mjeseca starosti otpadne perje?  Da li je uistinu to od agresivnih spolno zrelih mužjaka ili što bi po vama trebalo dodati u prehranu? Hranimo ih sa zobi, ječmom kukuruzom i pšenicom i zelenilom (maslačak, zelena salata, mrkva itd.), uskoro ćemo staviti prva jaja u inkubator i imati male ptiće. Što bi po vama bilo najbolje davati tako malim ptićima i na koji način i hraniti?
Željno očekujem vaš odgovor.
S poštovanjem,
Sanja

O: Japanska prepelica (lat. Coturnix japonica) jede mnogo vrsta sjemenki, uključujući i proso. Također, prehranu joj čine i mali crvi te ličinke kukaca, a za kukcima. Zanimljivo je i da jede pijesak, posebno ženke dok polažu jaja u gnijezdo.

Međutim, u uzgoju se koristi smjesa namjenjena za prehranu prepelica u koju se dodaje premix za podmladak prepelica i za odrasle je također dostupan premix. Znači u smjesu koju im dajete dodajte premix ovisno o dobi. S obzirom na to da premix sadrži vitaminsko mineralne dodatke, trebala bi se i gubljenje perja smanjiti.
 
Inkubacija jaja u pravilu traje 19-20 dana. Kada se izlegnu, pilići imaju masu 6-7 grama, žuto-smeđe su boje i imaju crne pruge. Pilići su sposobni brinuti se za sebe.

Mlade prepelice starosti 1 mjesec dosežu odraslu veličinu i počinju nesti jaja. Postoje dva načina držanja - kavezno i u boksu. Kavezi odnosno boksovi moraju biti dovoljno veliki i prostrani. Uvijek mora biti ponuđena hrana i  svježa voda. Bitan je režim ventilacije, temparature i svijetlosti. Držanje treba prilagoditi raspodjeli mužjaka i ženki.  
 
Jaja treba skupljati nekoliko puta na dan i idealno je da se u prvom danu stave na inkubaciju. Jaja za inkubaciju ne smiju se prati kako se ne bi skinula presvlaka koja ih štiti od isušivanja. Slažu se u inkubator širokim krajem prema gore i potrebno ih je jednom dnevno okretati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr