Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam namjeru kupiti tigricu pa me zanima kako ju naučiti da obavlja nuždu u kavezu kad je puštena? Koja je osnovna oprema za kavez?
Maja

O: Danas u bolje opskrbljenim trgovinama za kućne ljubimce možete bez teškoća naći veliki izbor kaveza. Tigrice vole prostrane krletke u kojima mogu slobodno raširiti krila (min. 40x40x30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veća krletka. Za 2 - 4 tigrice krletka treba biti min. 120x60x100 cm. Kavez je najbolje smjestiti na mjesto s vrlo malom ili nikakvom mogučnošću uznemiravanja ptice.

Treba imati na umu da će ptica praviti nered u kavezu i izvan njega, pa se radi izbjegavanja velikog nereda za početak preporuča pozadinu ili stranicu kaveza zaštititi kartonom.

Papigicama stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. To bi bilo ono osnovno. Stavite i sipinu kost zbog minerala i brušenja kljuna. Postoje različiti oblici posuda kao što su zemljane, staklene, metalne ili plastične. Metalne posude upotrebljavaju se kod ptica sa jakim kljunom. Plastične i staklene posude pogodne su za ptice koje se hrane sjemenjem.

Omogućite svojoj tigrici mnoštvo igračaka: ljestve, zvonca, ljuljačke...

Krletka ne smije biti na propuhu. Tigrica bi dnevno trebala i nekoliko sati slobodno letjeti izvan kaveza. Svakako provjerite jesu li prozori i vrata zatvoreni.

Učenje ptice da vrši nuždu na određenim mjestima nije problem i može ići nevezano uz komandu. Ali - zahtijeva truda, vremena, strpljenja i dobru moć zapažanja. Prvo treba upoznati pticu i vidjeti kako se ponaša neposredno prije nego planira obaviti nuždu, te otprilike utvrditi koliko često je obavlja. Kada se to savlada, onda svaki puta kada se primijete prvi znakovi pripreme ili kad otprilike prođe vrijeme, pticu stavite na mjesto gdje želite da obavlja nuždu. Kada je obavi na tom mjestu, pticu se pohvali, eventualno i nagradi i nastavi se igra do sljedećeg obavljanja nužde.

Pticu se osim na uvijek isto mjesto (npr. kavez) može naučiti i da obavlja nuždu npr. uvijek na papir. Onda se samo treba pobrinuti za to da uvijek, gdje god ptica bila, ima na raspolaganju (takav) papir (neke ptice tu dosta razlikuju, npr. ako se naviknu na obični bijeli papir, ne pristaju na novine nego samo na bijeli obični papir).

OZNAKE: