Povratak

Kako prepoznati bolesno stanje ptice?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dragi veterinare, moj prijatelj je našao ptiča (kos), narastao je, ali ja se bojim da se ne bi razbolio ili umro. Koje promjene bi se dogodile da se razboli?
Ana

O: Zdrava ptica je živahna, ima čvrstu, gotovo suhu stolicu, bistar pogled i normalan apetit. Perje je glatko, uredno i priljubljeno uz tijelo.

Ukoliko je ptica mirnija, odbija hranu ili vodu, a vanjski je izgled promijenjen, to je najčešće znak da se radi o bolesti.

Naime, bolesna ptica uglavnom je mirna, potištena, manje jede i pije (ili u potpunosti odbija hranu i vodu), djeluje pospano. Perje je uglavnom našušureno, pogled je mutan, a stolica promijenjena (uglavnom se promijeni i boja i konzistencija) i najčešće se radi o proljevu.

Neobično je važno pratiti jede li ptica ili ne, budući je njihov metabolizam brz i zahtijeva više energije. Upravo zato, podatak da ptica odbija hranu ili npr. ne jede jedan dan može biti prvi znak bolesnog stanja, a prognostički može biti vrlo nepovoljno.

Također, apeliram da se ne uzimaju ptice iz prirode jer one u tom slučaju pate i često ugibaju na takav način, a i vrlo teško se razmnožavaju u krletci. Takvo postupanje je kažnjivo i zakonom, a kazne su velike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr